Adviesraad: zelfde eisen voor homeopathische middelen

homeopathieIn Europa is er een stevige markt voor homeopathische geneesmiddelen. In 2015 werd er voor ruim 1 miljard euro verkocht in de Europese Unie en jaarlijks is er sprake van zo’n 6 procent groei. Als het aan de Europese adviesraad van wetenschapsacademies EASAC ligt, komt hier een einde aan. EASAC wil namelijk dat EU-lidstaten homeopathische middelen niet toestaan, zolang de werking en veiligheid daarvan niet zijn aangetoond.

EASAC stelt in haar rapport dat homeopathische middelen moeten voldoen aan dezelfde eisen als reguliere geneesmiddelen. Als niet op wetenschappelijke wijze kan worden onderbouwd dat een dergelijk middel werkt, moet er geen registratie worden afgegeven door controle-instanties van de verschillende lidstaten, zoals in ons land door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Volgens de raad is er in sommige gevallen wellicht sprake van een placebo-effect, maar is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat homeopathische middelen werken voor welke ziekte dan ook.

Zelfde regulering 

Op dit moment hoeven de homeopathische middelen dus niet aan dezelfde eisen te voldoen als reguliere geneesmiddelen. Homeopathische worden alleen gecontroleerd op veiligheid, maar niet op werkzaamheid. Dat is volgens de adviesraad onterecht.  Daarnaast concludeert de adviesraad dat in veel landen de controle op gebruik en promotie van homeopathische middelen te wensen overlaat als zo’n middel eenmaal is geregistreerd. “Er kunnen niet twee vormen van geneesmiddelen bestaan: conventioneel en alternatief. Er zijn geneesmiddelen die adequaat zijn getest en er zijn middelen waarbij dat niet is gebeurd”, aldus de EASAC.

‘Je moet het onder dezelfde regulering brengen als alle andere middelen’, vindt ook hoogleraar interne geneeskunde Jos van der Meer in een artikel in De Volkskrant. ‘Als een middel niet voldoet aan de claim van werkzaamheid, moet het niet worden toegelaten. Ook moet op de etiketten duidelijk staan wat erin zit, net als bij andere geneesmiddelen. Zodat je inzichtelijk maakt dat zo’n middel uit honderd procent water bestaat.” Van der Meer schreef namens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) mee aan het EASAC-advies aan de Europese Commissie.

Mens en dier

Het rapport van de EASAC beperkt zich tot de klassieke homeopathie, waarbij door grote verdunning er geen werkzame stof meer aanwezig is in de oplossing die de patiënt krijgt. Volgens opsteller Jos van der Meer zou de discussie ook kunnen gaan over andere alternatieve (natuur)geneesmiddelen.

Opvallend detail: in het advies wordt ook nadrukkelijk het gebruik van homeopathische middelen bij vee afgewezen. Terwijl in een richtlijn voor de organische landbouw de EU het gebruik van homeopathische middelen expliciet aanmoedigt, om zo het gebruik van antibiotica tegen te gaan.

Eenzijdig

De homeopathische sector noemt in een reactie het advies “eenzijdig”. Homeopathisch arts Frans Kusse en bestuurslid van de Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde (AVIG)  zegt in een reactie:   ‘Wat ons opvalt, is dat de EASAC zich alleen baseert op onderzoeken met een negatieve uitkomst voor de homeopathie. Positieve onderzoeksrapporten worden niet gebruikt. De EASAC denkt vanuit een puur scheikundig model: een middel kan alleen werken als er werkzame moleculen in zitten. Terwijl wij zeggen: veel belangrijker is dát het werkt, en het bewijs daarvoor is er.”

Gebruik in ons land
Gezien de stijgende zorgkosten adviseren de wetenschappers bovendien om homeopathische middelen en methodes niet langer te vergoeden. Ook in ons land is homeopathie populair. Zo’n 700.000 Nederlanders consulteren jaarlijks een homeopaat en ruim een miljoen Nederlanders kopen weleens een homeopathisch middeltje. Volgens CBS-cijfers zijn consumenten overigens ook meer tevreden over de alternatief genezer (rapportcijfer 8,1) dan over de huisarts (7,7) en de specialist (7,8).

Bron: EASAC en De Volkskrant
Onder redactie van Gerda van Beek

 

 

 

 

Gerelateerde berichten

  • Extra geld naar CBG vanwege de BrexitExtra geld naar CBG vanwege de Brexit Het Verenigd Koninkrijk zal eind maart 2019 de Europese Unie verlaten. Dit heeft gevolgen voor geneesmiddelenregulering in Europa. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) […]
  • Publieksfolder over merkloze medicijnenPublieksfolder over merkloze medicijnen Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft een publieksfolder opgesteld over merkloze medicijnen. Daarin staan antwoorden op mogelijke vragen over het gebruik van generieke […]
  • MedicijnMonitor 2018: alle kengetallen over geneesmiddelenMedicijnMonitor 2018: alle kengetallen over geneesmiddelen Recent is de MedicijnMonitor verschenen van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. Een fraaie uitgave met zeer veel gegevens, waaruit blijkt dat we het in ons land niet zo slecht doen. […]
  • Off-labelgebruik van geneesmiddelen in de Europese UnieOff-labelgebruik van geneesmiddelen in de Europese Unie Offlabelgebruik betekent dat geneesmiddelen op een andere manier gebruikt worden dan waarvoor zij zijn geregistreerd. Offlabelgebruik van geneesmiddelen in de Europese Unie komt veelvuldig […]
  • Uitkomsten en kosten van gezondheidszorg in EuropaUitkomsten en kosten van gezondheidszorg in Europa Gemiddeld geeft iedere inwoner in Europa 417 euro uit aan geneesmiddelen. Nederland steekt daar goed bij af, met nog net geen 300 euro per persoon, namelijk 299 euro, om precies te zijn. […]

Auteur: redactie
Categorie: Aankondigingen
Tags: , , ,

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.