Brocacef sleept ACM voor de rechter

rechter BrocacefBrocacef sleept de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor de rechter. De apothekenorganisatie is het niet eens met voorwaarden die de ACM stelt rondom de overname van Mediq Apotheken Nederland. Zo wil Brocacef de apotheken die het bedrijf verplicht is af te stoten behouden als klant voor de groothandel.

Vorige maand heeft de ACM na anderhalf jaar onderzoek goedkeuring verleend aan Brocacef Groep voor deze overname. Daarmee ontstaat de grootste apothekenorganisatie in het land. De overname vond plaats onder strenge voorwaarden. Zo moet Brocacef afscheid nemen van 89 apotheken. Dan gaat het om zowel franchisenemers en partners als eigendomsapotheken.

Een andere ingrijpende maatregel is het zogenaamde groothandelsverbod. Dit verbod houdt in dat de groothandel Brocacef de apotheken die het al moet afstoten ook niet meer mag beleveren. Brocacef is het niet eens met deze voorwaarde van de ACM. De gevolgen van deze maatregel zijn namelijk groot. Het aantal groothandels waaruit deze afgestoten apotheken kunnen kiezen wordt door het verbod kleiner. Dit heeft een negatieve invloed op de onderhandelings- en concurrentiepositie van de apotheek. Gevolg voor de patiënten zijn er ook: de kosten voor geneesmiddelen kunnen stijgen. Ook zouden geneesmiddelen niet altijd meer beschikbaar zijn, zo stelt Brocacef.

Gebrekkig onderzoek
Vandaag heeft Brocacef relaties geïnformeerd dat het beroep aantekent tegen dit groothandelsverbod. CEO Peter de Jong: “Wij volgen daarbij een juridische procedure via een kort geding waarbij we op korte termijn, naar verwachting voor 1 oktober duidelijkheid hopen te krijgen over de houdbaarheid van het groothandelsverbod.”

In de brief beticht Brocacef de ACM van gebrekkig onderzoek. Ook is het besluit in de ogen van Brocacef in strijd met eerdere zaken die de ACM heeft onderzocht. Dan gaat het over de fusie tussen de apotheken van LLoyds en Escura waarbij de ACM niet dergelijke eisen stelde.

Brocacef vraagt daarnaast in een bodemprocedure aan de bestuursrechter het groothandelsverbod ongeldig te verklaren. Deze procedure kan nog wel even duren zo leert de ervaring. Daarom vraagt Brocacef in een zogenaamde voorlopige voorziening het besluit op te schorten waardoor Brocacef tot het definitieve besluit de klanten kan behouden.

Tekst: Niels van Haarlem

 

 

Gerelateerde berichten

Auteur: redactie
Categorie: Aankondigingen
Tags: , , , , ,

1 Reactie

  1. “Don’t fight the FED”, hebben Amerikaanse beleggers de afgelopen decennia geleerd.

    Brocacef strijdt als Don Quichot tegen de uitspraak van bewezen aanmerkelijke marktmacht van een Zeeuwse apotheek als enige ter plaatse.

    Binnen het systeem van de Zorgvezekeringswet is ook Brocacef gedoemd ten onder te gaan.

    Het gaat niet om het in stand houden van aanbieders; het gaat om het overleven van de ZN-klonen. Zonder zorgverzekeraars is er geen zorgverzekeringswet.

    Plaats een Reactie

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.