Champagne: zuur sap of godendrank?

chmpagne-billecart-salmon-brut-blanc-de-blancsEr zijn mensen die zeggen een glas Prosecco, Cava of andere mousserende wijn lekkerder te vinden dan Champagne. Champagne is zuur, wrang en niet lekker. Ik kan me hier totaal niet in vinden. Niets is zo lekker als een goed glas champagne. Daar mag je mij voor wakker maken. Champagne kun je dan ook niet vaak genoeg drinken en er is altijd een reden voor.

Waar komt dat misverstand dan toch vandaan? Wat mij betreft zijn hier twee redenen voor. Op de eerste plaats drinken we het te oud en op de tweede plaats drinken we het op het verkeerde moment. Laat ik met reden twee beginnen, een grote groep drinkt het tijdens de jaarwisseling: Fout! Dan neemt men vaak een brut Champagne, lekker droog. Daar gaat men bij het toasten heerlijk van genieten met oliebollen en appelflappen. Een slechtere combinatie is niet denkbaar. Het vet en de zoetigheid van deze lekkernijen maakt de Champagne zuur en wrang. Neem dan op zijn minst een demi sec (licht zoete Champagne), dan snijdt het nog ergens hout. De andere reden is omdat veel mensen het voor een heel speciaal moment bewaren en veel te oud drinken. Het merendeel van de Champagnes kun je niet bewaren en is het lekkerst als het binnen een jaar na botteling gedronken wordt. Zodra het op de markt is kun je het drinken en zijn er maar een paar Champagnes die mooier worden naarmate je ze langer laat rijpen.

De meeste takelen snel af, worden zuur, wrang en leeg. Hoe kun je dit voorkomen? Haal je Champagne bij een wijnwinkel of slijter waarvan je weet dat hij veel Champagne verkoopt, dus een hoge omloopsnelheid heeft en ‘verse’ Champagne in huis heeft. Laat je dus niet verleiden tot een aankoop waar restpartijen tegen een dumpprijs worden aangeboden want dan is het al oud voor je het in huis hebt. En drink het daarna lekker snel op, er is altijd wel een geschikte gelegenheid. Al drink je het alleen maar omdat het zonnetje schijnt, omdat het sneeuwt of gewoon omdat je er zin in hebt. Maar geniet van deze godendrank.

Zoals eerder genoemd zijn er uitzonderingen. Een heerlijk exemplaar daarvan is bijvoorbeeld de Billecart-Salmon Blancs de Blanc uit 1999. Een Champagne die je wél ouder kunt drinken. Het witte sap van de witte druiven, 100% chardonnay alleen maar van Grand Cru wijngaarden uit de Côte des Blancs. Een delicate Champagne met volle, rijpe tonen maar ook een mooie frisheid. Om uitgebreid van te genieten. Heerlijk om zo te drinken of als ideale begeleider van een oester of andere zeevruchten.

Iedere editie nemen de jonge gepassioneerde vinologen Sanne Staal en Jens Vergouwen van Wijnkoperij De Gouden Ton in ‘s-Hertogenbosch u mee in de wereld van de wijn.

Gerelateerde berichten

  • Op expeditie  naar AntarcticaOp expeditie naar Antarctica Massa’s ijs zover het oog reikt. Enorme ijsschotsen drijven voor de kust. IJsbergen en gletsjers dicteren het witte landschap. Een expeditie naar Antarctica is voor de meeste […]
  • Decanteren of Karaferen? Over de begrippen decanteren en karaferen ontstaan nog wel eens discussies. Veel mensen gebruiken voornamelijk het woord decanteren, maar in veel gevallen is dit onjuist. Wat is dan het […]
  • Decanteren of Karaferen? Over de begrippen decanteren en karaferen ontstaan nog wel eens discussies. Veel mensen gebruiken voornamelijk het woord decanteren, maar in veel gevallen is dit onjuist. Wat is dan het […]
  • De strijd om de KNMP De een is praktiserend apotheker op een paar honderd meter afstand van het bureau van de KNMP. De ander, ook apotheker, heeft een loopbaan in de internationale farmacie. Rik van der Meer […]
  • NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2   Dit is het eerste artikel in de reeks ‘Standaarden en richtlijnen’ waarin arts en klinisch farmacoloog J.M.A. Sitsen nieuwe of herziene zorgstandaarden en richtlijnen voor u […]

Auteur: redactie
Categorie: Lifestyle