Column: Een fantastisch 2016!

FarmaMagazine-Bastiaan Witvliet 578x420FarmaMagazine_Niels van HaarlemDat was me wel weer het jaartje, Niels! Ieder jaar denk ik dat de rust terugkeert in de sector, dat we er definitief achter zijn gekomen dat de mechanismen van de vrije markt niet werken in de zorg en dat zorgverleners zich richten op doelmatige farmaceutische zorg. Maar niets van dit alles. Het was weer een bar jaar, 2015.

Vertel mij wat. Bas. Wat is de apotheek allemaal niet kwijtgeraakt? Medische hulpmiddelen, testen voor diabetes, incontinentiemateriaal, allemaal aan het verdwijnen. Dure geneesmiddelen? Overgeheveld. De laatste apothekers die nog zelf bereiden scholen zich om. En de verkoop van zelfzorgproducten stelt ook nog maar weinig voor.

Ondertussen is de apotheker verworden tot een administrateur, Niels. Met dank aan de zorgverzekeraars. Anno 2015 is het armoe troef voor en achter de balie.

Nee, dan die huisartsen, Bas. Drie voorschrijvers starten een whatsappgroepje en voor je het weet gaan zorgverzekeraars, overheid, politiek en beroepsorganisaties op de knieën. Neem van mij aan dat daar op 31 december om middernacht de champagneflessen knallen. En weet je wat? Dat positivisme van de voorschrijver slaat over op de eerste lijn. Het roer gaat om! Mark my words!

Je hebt gelijk, Niels. Doemdenken is voor domeindenkers. En dat is zoooo 2015. 2016 wordt het jaar van de samenwerking en van de innovatie! Huisartsen die nu wel de telefoon opnemen als de apotheker belt. Sterker nog, huisartsen nemen massaal apothekers in dienst! Want verstand van medicatie hebben de huisartsen niet, daar komen ze eindelijk achter. En de apotheker wel. Het regent ondertussen medische noodzaak op het recept. De thuiszorg schuift aan tijdens het FTO. De eerste lijn is hot!

Precies, Bas! Patiënten staan volgend jaar in de rij voor de jaarlijkse medicatie-APK. Iedereen wil een biosimilar of biologicals. De eerste medicatie op maat wordt geprint bij een apotheker om de hoek. Een apotheker die nog kan bereiden is wel erg gewild. De overname van Mediq door Brocacef is eindelijk rond. De nieuwe marktleider lanceert onder de naam Benuq of Medicef of Bromiq tal van doelmatige zorgprogramma’s waar de zorgverzekeraar grof voor wil betalen. En in Oss investeert farmaceut Pfizer met fusiegenot Allergan miljarden in een nieuw onderzoekscentrum!

Ja, Niels. Het wordt een fantastisch jaar, 2016. En u leest de echte trends en ontwikkelingen in de farmaceutische zorg natuurlijk ook volgend jaar in FarmaMagazine. Dat is een feit. Namens de redactie wens ik u allen een bijzonder 2016!

Bastiaan Witvliet, hoofdredacteur FarmaMagazine
Niels van Haarlem, redacteur FarmaMagazine

 

 

 

 

Auteur: redactie
Categorie: Columns
Tags: , ,

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.