Medicijnbewaking: “Senioren, stap zelf naar de apotheker”

Unie_KBO_FarmaMagazineAls het aan de grootste seniorenorganisatie van Nederland ligt, de Unie KBO, moeten ouderen zelf in gesprek gaan met hun apotheker. Want de medicijnbewaking bij ouderen moet beter, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de bond naar controle op medicijngebruik.

Het is de derde keer dat de Unie KBO de controle op het medicijngebruik onderzoekt. Ook dit jaar komt naar voren dat apothekers en huisartsen te weinig informeren naar het medicijngebruik van ouderen. Circa 33 procent van de apothekers doet uit zichzelf bij oudere patiënten navraag over het medicijngebruik en circa 20 procent van de huisartsen. In die laatste groep treedt een verbetering ten opzichte van eerdere jaren op.

De apotheker kan zijn oudere cliënten dus aan de balie verwachten: de Unie KBO roept ouderen op om regelmatig in gesprek te gaan met hun apotheker. Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO: “Ga naar de apotheker bij veranderingen in medicijngebruik na ziekenhuisopname, bij gebruik van zelfzorgmedicijnen, maar ook voor een medicatiecheck. We willen dat apothekers steeds meer de patiënt en het gebruik centraal stellen en niet de geneesmiddelen.”

Een medicatiebeoordeling kan volgens de seniorenorganisatie veel onheil voorkomen. Ondanks dat er al geruime tijd een duidelijke richtlijn polyfarmacie bij ouderen bestaat en ondanks het feit dat de medicatiebeoordeling een verzekerd onderdeel is van de basisverzekering, beginnen weinig artsen en apothekers hierover uit zichzelf. “Helaas is er nog te weinig capaciteit om alle noodzakelijke medicatiebeoordelingen uit te voeren. Het aantal 65-plussers neemt toe en een goede medicatiecheck kost tijd. Bovendien valt de vergoeding bij de meeste zorgverzekeraars onder het verplicht eigen risico en dat vormt voor ouderen een financiële drempel. Hier is nog veel te winnen.”

De Unie KBO is daarom blij met de recente toezegging van de Inspectie voor de Volksgezondheid om streng te gaan toezien op benutting van de medicatiebeoordeling. Manon Vanderkaa: “Senioren kunnen er veel baat bij hebben. Oudere patiënten met meerdere aandoeningen lopen grote risico’s op medicijnvergiftiging, ongelukken en ziekenhuisopname. Daarom roepen we alle senioren op: stap zelf naar de apotheker!”

Tekst: Kees Kommer

Gerelateerde berichten

Auteur: redactie
Categorie: Actueel
Tags: , , ,

1 Reactie

  1. hebben we het hier over een ‘standaard medicatiebeoordeling’ of over de duidelijk zwaardere medicatie check cq revieuw. als dit laatste het geval is , hangt het er maar vanaf of de verzekeraar en de apotheek dit gecontracteerd hebben , op welke condities en tegen welk tarief. nu al worden apothekers geconfronteerd met verzoeken van artsen om voor bepaalde groepen patienten medicatiechecks te doen. de lijstjes die worden overlegd , werden door ons aanvankelijk geruisloos gehonoreerd. dat doen we nu niet meer. de verzekerden van maatschappijen waarmee dit niet is gecontracteerd worden van de lijst afgevoerd (irritatie en onbegrip bij de artsen). de verzekerden van de zuinige maatschappijen worden op een zogenaamde B-lijst geplaatst. die komen uitsluitend in aanmerking voor een light-versie van de medicatiescreening. aldus is een ongewenste tweedeling(?) binnen de apotheekpraktijk ontstaan. het zal niet bevreemden dat de apotheek die toch al in ruig weer verkeerd ,in toenemende mate gedwongen is om verliesposten te mijden. niet iedere apotheekbezoeker kan aanspraak maken op het volledige servicepakket. de realiteit is dwingend : bij iedere kleur van het polispasje , een ander petje , praatje en jasje.

    Plaats een Reactie

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.