No Lemming

Onlangs verscheen er in deze rubriek een interview met apotheker Paul Harder, bekend van onder andere de afbouwmedicatie met antidepressiva. Hoewel de werking via afbouwmedicatie regelmatig werd onderschreven, vergoeden niet alle zorgverzekeraars deze manier van afbouwen omdat ze twijfelen aan de rationaliteit ervan. Voor Paul geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Ooit zou hij gelijk krijgen en ooit zouden zorgverzekeraars overstag gaan. Dat gelijk kwam eerder dan verwacht in de vorm van recent wetenschappelijk onderzoek door dr. Peter Groot van de Universiteit van Maastricht en psychiater prof. Jim van Os. In mei werden de resultaten gepubliceerd in Psychosis, Psychological, Social and Integrative Approaches*. Conclusie van het onderzoek: afbouwmedicatie werkt! Ik belde Paul voor een toelichting en hoewel hij aarzelde of het niet te veel Paul Harder zou worden, mocht ik langskomen.

Wat kun je in het kort zeggen over het onderzoek?
Paul: “Het is een observationeel onderzoek naar het gebruik van afbouwmedicatie die een geleidelijke verlaging van de dosering van antidepressiva mogelijk maken om zo ontwenningsverschijnselen te verminderen. Van 1194 gebruikers van taperingstrips met antidepressiva wilden 895 (75%) stoppen waarvan twee-derde eerder zonder succes probeerde af te bouwen. Van de 895 slaagden 636 (71%) erin hun antidepressiva volledig af te bouwen. De tijd die daarvoor nodig was verschilde van persoon tot persoon, waarbij het gemiddelde lag op 56 dagen. De overige 29% waren nog bezig met afbouwen, waren teruggevallen naar de oude dosering of ze gingen naar een lagere dosering. ”

Is dit hoge slagingspercentage voor zorgverzekeraars voldoende om ze over de streep te trekken?
“Voor wetenschappers en behandelaars is dit voldoende. Voor zorgverzekeraars weet ik het niet. Zij kijken niet alleen naar de inhoud en naar valide argumenten maar zoeken mogelijk een reden om niet te hoeven betalen. Tapering vraagt om een investering op korte termijn. Zorg en de keuzes die daarbinnen gemaakt worden, kun je het beste overlaten aan artsen en patiënten. Dat is op lange termijn altijd het beste.”

“Mijn belangrijkste boodschap is vooral dat apotheekbereidingen geschikt zijn om veel problemen op te lossen: het is maatwerk, snel beschikbaar en bovendien goedkoop.”

Blij?
“Ik ben niet verbaasd over het resultaat van de afbouw­medicatie, het kwam overeen met de effectiviteit van Groot zijn presentatie op de Taperingdag van maart 2017 in aanwezigheid van de zorgverzekeraars, de effectiviteit van Tapering was toen reeds bekend. Ik vind de publicatie wel héél goed nieuws voor patiënten. Het bewijs van geleidelijk afbouwen dat overal staat in bijsluiters, behandelprotocollen en handboeken is nu nogmaals via dit onderzoek wetenschappelijk geleverd. Deze manier van afbouwen is effectief. Wat er nu gaat gebeuren? Ik hoop dat het onderzoek de aandacht zal krijgen die het verdient. Van patiënten, behandelaars, zorgverzekeraars, het Zorginstituut en van de politiek. En dat dat zal helpen om ervoor te zorgen dat patiënten afbouwmedicatie kunnen gebruiken als hun arts die voorschrijft. Ik ben in deze geen partij.”

Nu ik er toch ben, ben je nog met andere zaken bezig?
“Zeker. Er is een brandbrief geschreven aan Bruno Bruins, minister voor Medische zorg en Sport en aan Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hierin schrijft de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland dat geneesmiddelen zoals disulfiram binnenkort niet meer beschikbaar zullen zijn. Disulfiram wordt gebruikt door mensen die een alcoholafhankelijkheid hebben. Deze brief is van 9 april jl. en we leven nu in mei. Ik kan apotheek bereide disulfiram wel leveren.”

Waarom kun jij het wel leveren?
“Omdat bij mij de patiënt centraal staat, ik me verdiep in de problematiek en omdat ik het middel zelf bereid. Ik maak een inschatting hoe lang dit tekort zou kunnen gaan duren en daarop anticipeer ik. De grondstoffen zijn gekocht en gecontroleerd. Ze voldoen aan alle benodigde wettelijke specificaties en voilà: ik maak oplostabletten. Mijn belangrijkste boodschap is vooral dat apotheekbereidingen geschikt zijn om veel problemen op te lossen: het is maatwerk, snel beschikbaar en bovendien goedkoop.”

Bereiding op maat. Het klinkt zo voor de hand liggend?
“Ik zal je nog een voorbeeld geven. In het Pharmaceutisch Weekblad (PW16) stond onlangs een artikel met de volgende aanhef: ‘Depressieve jongere beter geholpen met begeleiding op maat. De GGZ-richtlijn voor het behandelen van jongeren met een depressie en het doseringsschema worden niet altijd opgevolgd. Probleem is dat het als eerste keus aanbevolen middel fluoxetine 5 mg niet beschikbaar is…’ Dat is vreemd want ik maak fluoxetine (Prozac©) in tabletten van 1, 2, 5 en 10 milligram. Daarmee kan ik iedere dosering afgerond op 1 mg maken. Ook de andere middelen tegen depressie met een te hoge startdosering die in het artikel worden genoemd, heb ik allemaal op maat: paroxetine, citalopram en sertraline. Voorschrijvers hoeven maar een recept te sturen en ze krijgen medicatie op elke gewenste sterkte.”

Je ziet er is nog steeds leven in de brouwerij”, besluit Paul. “Er is nog zoveel mogelijk om in de gezondheidszorg te verbeteren.”
Paul Harder: apotheker? Ondernemer? Of gewoon een ondernemend apotheker?

 

* Meer over de publicatie van Groot en van Os is te vinden op www.taperingstrip.nl (een website van het User Research Center van Universiteit Maastricht). De publicatie zelf is te vinden op https://doi.org/10.1080/17522439.2018.1469163.

 

 

Gerelateerde berichten

  • De apotheker en huisarts als  psycholoog of psychiaterDe apotheker en huisarts als psycholoog of psychiater Bestaat de huisarts in 2035 nog of is die vervangen door een algoritme? En is de apotheker in 2025 een mens of een chatbot die beschikbaar is in iedere woning? Het Lagerhuisdebat van het […]
  • NHG-Standaard Allergische en Niet-allergische rinitis herzienNHG-Standaard Allergische en Niet-allergische rinitis herzien Rinitis – ook wel gespeld als rhinitis – is een ontsteking van het neusslijmvlies. Vaak is deze ontsteking het gevolg van een overgevoeligheidsreactie op allergenen: een allergische […]
  • Peter Sollie? Oh die!Peter Sollie? Oh die! Mijn eerste contact met Peter Sollie bestaat uit de volgende email op mijn verzoek voor een interview op korte termijn. Peter: ‘De artikelen in FarmaMagazine zijn altijd zeer lezenswaardig […]
  • Zonder wrijving geen glansZonder wrijving geen glans Apothekers saai? Praat eens met Paul Harder en je bent zo van dit vooroordeel verlost. Paul is eigenaar van zeven Regenboogapotheken en noemt zich de Don Quichot van de lage landen. […]
  • Drijfveren: Goede zorg heeft tijd nodigDrijfveren: Goede zorg heeft tijd nodig In ‘Drijfveren’ spreken we met huisartsen en apothekers over hun vak, ambities en keuzes die ze dagelijks maken. Oftewel: 'Wat bezielt uw collega?' In deze editie: Sietse Crop, huisarts […]

Auteur: redactie
Categorie: 05

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.