Risico-informatie voor gebruik carbimazol/thiamazol

Bij gebruik van het schildkliermiddel met carbimazol/thiamazol bestaat het risico op een alvleesklierontsteking (acute pancreatitis). In dit geval moet deze medicatie direct worden gestopt. Patiënten die eerder een alvleesklierontsteking hebben gehad tijdens het gebruik van carbimazol/thiamazol moeten dit middel niet gebruiken. En voor vrouwelijke gebruikers in de vruchtbare leeftijd luidt het advies voor anticonceptie vanwege het verhoogde risico op aangeboren afwijkingen. Het risico is het hoogst in het eerste trimester van de zwangerschap en bij hoge doseringen.

Dit schrijft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op haar site. Daarbij heeft ze de volgende adviezen opgenomen voor artsen en patiënten.

Advies aan patiënten

  • Bent u een vrouw in de vruchtbare leeftijd? Overleg met uw arts en gebruik effectieve anticonceptie tijdens de behandeling met carbimazol/thiamazol.
  • Heeft u een kinderwens? Bespreek dan met uw arts wat de mogelijkheden zijn.

Advies aan artsen

  • Heeft uw patiënt een alvleesklierontsteking (acute pancreatitis)?  Stop dan direct met de behandeling van carbimazol/thiamazol.
  • Is er eerder een alvleesklierontsteking opgetreden tijdens het gebruik van carbimazol/thiamazol? Schrijf dit medicijn dan niet opnieuw voor.
  • Behandel een overactieve schildklier (hyperthyroïdie) bij zwangere vrouwen adequaat om ernstige complicaties bij moeder en ongeboren kind te voorkomen.
  • Weeg de voordelen en risico’s voor de individuele patiënte af om te bepalen of carbimazol/thiamazol tijdens de zwangerschap gebruikt mag worden. Schrijf  uitsluitend voor in de laagst effectieve dosering en gebruik niet samen met thyroïdhormonen.
  • Is de patiënte zwanger en gebruikt zij carbimazol/thiamazol? Monitor de moeder en het ongeboren kind dan.

 

Brief met risico-informatie
De firma Aspen Pharma Trading Limited heeft hierover een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) gestuurd. De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd verzonden naar huisartsen, endocrinologen, gastro-enterologen (MDL-artsen), gynaecologen, kinderartsen, ziekenhuisapothekers en openbare apothekers.

 

Gerelateerde berichten

Auteur: redactie
Categorie: Actueel

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.