Stijging dure geneesmiddelen steeds groter probleem

SubsidieZorgverzekeraars en ziekenhuizen slagen er steeds beter in om lagere prijzen af te spreken voor de geneesmiddelen. Desondanks blijven de totale uitgaven aan geneesmiddelen sterk stijgen. Oorzaken daarvan zijn de toename van het aantal patiënten en de komst van nieuwe medicijnen zorgen. Naar verwachting stijgen ook de komende jaren de kosten van geneesmiddelen.

Uit voorlopige cijfers over 2017 blijkt dat de uitgaven aan dure geneesmiddelen verder groeien naar € 2,08 miljard. In 2016 was dat bedrag € 1,91 miljard. Dat betekent een groei van maar liefst 9%. Dat blijkt uit de NZa- Monitor geneesmiddelen in de medisch-specialistische zorg 2019.

De uitgaven aan dure geneesmiddelen stegen de afgelopen jaren harder dan de rest van de medisch-specialistische zorg. Zo’n 8,8 procent van de totale uitgaven aan medisch-specialistische zorg in 2017 op aan dure geneesmiddelen. Dit dreigt ten koste te gaan van andere zorg, gezien het feit dat volgens het hooflijnenakkoord de totale uitgaven aan medisch-specialistische zorg nauwelijks mag toenemen. De stijging van het aandeel van dure geneesmiddelen in de totale uitgaven in de medisch-specialistische zorg vormt een bedreiging voor de betaalbaarheid en toegankelijkheid van medisch-specialistisch zorg en daarmee voor de solidariteit.

Duurste geneesmiddelen
De stijging wordt veroorzaakt door de introductie van nieuwe, dure geneesmiddelen en de groei van het aantal patiënten. De top 3 geneesmiddelen met de hoogste totale uitgaven zijn geneesmiddelen tegen reuma (TNF-alfaremmers). De uitgaven aan deze groep geneesmiddelen dalen overigens vanwege lagere prijzen, terwijl het aantal patiënten nog steeds groeit. Van de 23 duurste geneesmiddelen zijn de gemiddelde uitgaven per patiënt per jaar meer dan € 80.000.

Onderzoek NZa
Zorgverzekeraars en zorgaanbieders maken afspraken over de totale kosten die ze in een jaar kunnen declareren. Steeds vaker worden geneesmiddelen buiten deze omzetplafonds gehouden en worden vergoed, ongeacht het aantal gebruikte geneesmiddelen. Zorgverzekeraars spreken met ziekenhuizen af om geneesmiddelen aan ziekenhuizen te vergoeden op basis van de netto inkoopprijs, zonder dat de verzekeraar de prijs kent die een ziekenhuis betaalt op geneesmiddelniveau.  Kan of moet het misschien anders? Om antwoord te kunnen geven op deze vraag gaat de NZa onderzoeken of de markt voor geneesmiddelen in de medisch-specialistische zorg beter kan worden ingericht.

Reactie Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen
De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen plaatst in haar reactie op de Monitor een aantal kritische kanttekeningen. Ze vindt dat dat de Monitor een onevenwichtig beeld schetst, door de eenzijdige focus op de bruto bedragen die ziekenhuizen aan geneesmiddelen uitgeven.

Duizenden patiënten met bijvoorbeeld kanker, reuma of een zeldzame ziekte hebben baat bij de nieuwe geneesmiddelen. Daarbij: de inzet van innovatieve geneesmiddelen in ziekenhuizen betreft steeds vaker genezende therapieën. Dat bespaart op termijn veel zorgkosten. “Natuurlijk is er druk op het medicijnbudget van ziekenhuizen. Maar we kunnen beter nieuwe, baanbrekende geneesmiddelen introduceren dan patiënten in de kou laten staan”, stelt directeur Gerard Schouw vast.

Bovendien is er te weinig oog voor de besparingen die op medicijnen worden gerealiseerd, onder meer doordat patenten vervallen, schrijft de Vereniging. Dat zorgt bij Nederlandse ziekenhuizen voor besparing van honderden miljoenen euro’s. Die bedragen zijn niet verwerkt in de NZa-cijfers. Daarbij: de dure geneesmiddelen zijn slechts een klein deel van het totaal aantal medicijnen. Gemiddeld kost een geneesmiddel in ons land minder dan een euro per stuk. En de totale medicijnuitgaven per inwoner zijn in Nederland € 376 per jaar. Dat is fors lager dan het Europese gemiddelde van € 604.

 

Bron: NZa en Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Gerelateerde berichten

  • Gloort hoop op andere inkoop farmacie?Gloort hoop op andere inkoop farmacie? Als het aan de SP ligt, wordt de professionele autonomie hersteld. Met het plan voor De Landelijke Zorgvoorziening krijgen artsen en apothekers de zeggenschap terug om te bepalen welke […]
  • Begeleidingsgesprek niet meer apart op de notaBegeleidingsgesprek niet meer apart op de nota De NZa verandert de apotheeknota per 2016: dan staat op de nota of er een 'terhandstelling met begeleidingsgesprek' of een 'standaard terhandstelling' in rekening wordt gebracht. De NZa […]
  • Rechter fluit NZa terugRechter fluit NZa terug De Nederlandse Zorgautoriteit moet opnieuw beslissen op het  bezwaar  van een aantal diagnostische centra en laboratoria tegen de tarieven die de NZa voor het jaar 2016 heeft vastgesteld […]
  • Max € 45 bij spoedzorgMax € 45 bij spoedzorg In 2016 zullen circa zestien apotheken subsidie ontvangen op de terhandstelling bij farmaceutische spoedzorg. Daarmee komt het maximum tarief voor ANZ-zorg op € 45. Afgelopen voorjaar […]
  • Niet meer en niet minderNiet meer en niet minder Op donderdag 7 april 2016 organiseert ZonMw het vierde jaarlijkse congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 'Niet meer en niet minder'. In de Beurs van Berlage in Amsterdam worden de resultaten […]

Auteur: redactie
Categorie: Actueel

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.