Telegraaf: Apothekers herstellen 243.000.000 fouten van artsen

Bastiaan_Witvliet_FarmaMagazineHeb je het ook gelezen in de Telegraaf vanmorgen, Niels? Op de  voorpagina: Apothekers hebben 243.000.000 fouten van artsen verbeterd. En dus levens gered. Alleen al in het eerste half jaar. Alleen al door de recepten te beoordelen. En fouten daaruit te halen. Vanavond opende het Journaal ook al met dit nieuws.

Ja, wat een nieuws, Bas! Die chronische patiënt uit Eibergen was bijna in tranen toen hij staand voor de plaatselijke slager in het winkelcentrum snikkend in de camera zei: “Dankzij de apotheker sta ik hier nog. Hoe ze het doen weet ik niet, maar als die apotheker niet had opgelet en het medicijn dat mijn huisarts had voorgeschreven aan mij had gegeven dan had ik nu geen verse worst kunnen halen. Mijn apotheker, mijn held.” En dan die voice over die in dramatische toon vertelt dat apothekers dagelijks levens redden door iedere dag nauwgezet controles uit te voeren.

En tot slot de woordvoeder van de KNMG die met droge ogen vertelt dat artsen moeten kunnen vertrouwen op de kennis van de apothekers. Ik zie de jongens en meisjes van de KNMP in hun Haagse bolwerk al glimmen: onze achterban houden we niet in de hand, onze voorzitter pakt zijn biezen, maar ons werk heeft toch iets opgeleverd. Even de voorzitter van ZN bellen voor een goed gesprek over het tarief.

Genoeg gedroomd, Bas. Tijd om wakker te worden. Deze kop heeft nooit in de Telegraaf gestaan omdat het verhaal nooit is verteld. Het zou wat zijn als apothekers meer op de voorgrond treden. Niet door te roepen dat ze zo nodig zijn, dat hun werk van toegevoegde waarde is. Maar door de feiten te laten spreken.

Dat bedoel ik, Niels. Laat de KNMP – of wie dan ook – nu eens echt aantonen dat apothekers levens redden. Gewoon door de feiten te laten spreken. De macht van de grote getallen. En te laten zien dat de beroepsgroep keihard fouten van voorschrijvers herstelt. En daarmee levens redden. Dan moeten we wel lef tonen. En eindelijk eens afstappen van het idee dat we kost wat kost de voorschrijver maar te vriend moeten houden.
Zal ik de Telegraaf alvast bellen?

Bastiaan Witvliet, hoofdredacteur
Niels van Haarlem, redacteur

 

 

Auteur: redactie
Categorie: Columns
Tags: , , , ,

3 Reacties

 1. Helemaal mee eens hoor maar wat ik jammer vind dat de rol van de assistentes hierin helemaal niet genoemd wordt….

  Plaats een Reactie
  • Naar mijn idee zijn het de apothekersassistenten,die de fouten als eerste opmerken!

   Plaats een Reactie
 2. Lijkt allemaal prachtig, maar het zegt helaas niet zoveel. Hoeveel levens en gezondheidsschade hebben de assistenten en de apothekers NIET voorkomen, resp. zelf veroorzaakt? Pas als je dat weet, kun je iets meer zeggen over hun toegevoegde waarde.

  Plaats een Reactie

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.