Verlaging zoutconsumptie voorkomt veel nierschade

Een verlaging van de zoutconsumptie tot 6 gram per dag kan naar schatting bijna 150.000 gevallen van chronische nierschade voorkomen over een periode van 10 jaar. Daarnaast voorkomt het bij 250 mensen nierfalen, waarbij dialyse of transplantatie nodig is. Dat blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek van het RIVM, uitgevoerd in opdracht van de Nierstichting.

Nierschade ontstaat ongemerkt, maar de impact is zeer groot. Het vermindert de levensverwachting. Zo hebben mensen van 55 jaar met een matig verlaagde nierfunctie een verminderde levensverwachting van ongeveer 7 jaar. Voor mensen van 55 jaar met ernstig verlaagde nierfunctie is de levensverwachting zelfs met ruim 12 jaar verminderd. Daarbij is nierschade onomkeerbaar. Wanneer nieren voor minder dan 15 procent werken, is er sprake van nierfalen. Dan is dialyse nodig om in leven te blijven, tot eventueel een niertransplantatie mogelijk is. Kortom: het is van belang om nierschade te voorkomen. Dat kan door het zoutgebruik te verminderen.

Grote impact

Niet eerder is de impact van een lagere zoutinname op nierschade berekend, zo staat er in het persbericht van de Nierstichting. Te veel zout kan de nieren onherstelbaar beschadigen. RIVM heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan op verzoek van de Nierstichting. Aan de hand van modellen hebben de onderzoekers berekend dat er gezondheidsvoordelen kunnen worden bereikt wanneer Nederlanders hun gemiddelde zoutconsumptie verlagen van 9 gram zout per dag, naar de aanbevolen maximale 6 gram zout per dag. Bijna 150.000 gevallen van nierschade kunnen over een periode van 10 jaar worden voorkomen worden en ook bijna 250 gevallen van nierfalen, waarbij dialyse of transplantatie nodig is.

De ongezouten waarheid

De Nierstichting is gestart met de campagne ‘De ongezouten waarheid’. Bijna iedereen krijgt teveel zout binnen, vaak ongemerkt want 80% zit verwerkt in alledaagse producten. Rookworst, mosterd, kant-en-klare pastasaus, enzovoort. ‘De ongezouten waarheid’ moet mensen bewust maken van de gevaren van zout, inzicht geven in hun eigen zoutinname en ondersteuning bieden bij het verminderen van de zoutinname.

Bron: Nierstichting
Onder redactie van: Gerda van Beek

 

 

 

 

Gerelateerde berichten

Auteur: redactie
Categorie: Aankondigingen
Tags: , , ,

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *