Apple Watch kan diabeteszorg revolutionair veranderen


Eén van de meest indrukwekkende features van de recent aangekondigde Apple Watch was de individualiteit: een unieke interface, geheel nieuwe manieren van datainvoer en een geheel nieuw ‘ecosysteem’ voor innovatieve apps van derden. Ik moest meteen denken aan mijn diabetespatiënten die momenteel met wel vier verschillende apparaten op zak lopen om alle techniek te managen: een smartphone, een glucosemeter, een insulinepompcontroller en een ontvanger voor de continumeting van de glucose. Fabrikanten zijn al hard bezig hun volgende generatie producten compatible te maken met de iPhone om al die extra apparaten overbodig te maken. De Apple Watch zou de informatie in één oogopslag kunnen presenteren zonder de telefoon uit je zak of tas te hoeven halen. De haptic engine produceert voelbare sensaties die verschillend zijn voor elke interactie. Dus je hoeft niet eens meer naar je pols te kijken.

Te veel apparaten en nare bliepjes Ik zie mijn diabetespatiënten als de echte revolutionairen als het over draagbare technologie gaat. Een populaire combinatie van apparaten is bij hen een insulinepomp met een continumeter voor glucose (GCM). Daardoor moeten ze veel techniek met zich meedragen:

Een pleister met de gluscosesensor (zie afbeelding) Een tweede pleister waar de insulinepomp injecteert in het lichaam (zie afbeelding) Een ontvanger voor de glucosesensor (zie afbeelding), die in de zak gedragen wordt De insulinepomp pump controller (zie afbeelding), die in de zak of om het middel gedragen wordt Smartphone

Medtronic heeft een oplossing die de pomp en de ontvanger in één apparaat integreert, maar dat is nog steeds een apparaat te veel voor mensen met een smartphone. Een daar komt dan ook nog bij dat de gebruiker op een aantal momenten per dag een apparaat tevoorschijn moet halen dat een opvallend signaal afgeeft en de omgeving erop attent maakt dat ze met een patiënt te maken hebben. Heel stigmatiserend!

Therapietrouw en betere zorguitkomsten Gelukkig hebben verschillende fabrikanten deze frustraties al opgepakt. Dexcom (G4 Platina Continu Glucose Monitor) en Asante (Snap insulinepomp) hebben een samenwerking aangekondigd om ervoor te zorgen dat hun toekomstige producten via de smartphone gemanaged en bekeken kunnen worden. Ook diverse projecten die bezig zijn een kunstmatige pancreas te maken, zorgen voor integratie met bestaande smartphones. Hierdoor zal datainvoer en interactiviteit via de smartphone – met diens prettige en bekende alarmgeluidjes – te laten lopen kunnen gebruikers hun diabetes gemakkelijker managen en zal dit hopelijk tot meer therapietrouw en betere zorguitkomsten leiden.Snel te zien en onopvallend Met de Apple Watch kan dit nog een stap verder gaan. In bepaalde omgevingen (bijvoorbeeld een zakelijke vergadering of een date) is zelf het tevoorschijn halen van een telefoon al een onhandige afleiding. Als je de data op je horloge kan zien, kost het controleren van je bloedsuiker slechts een paar seconden. En als er een waarschuwing is, voel je dat alsof je bijvoorbeeld een tikje op je pols krijgt en niet een hoorbaar geluid dat waarneembaar is door mensen om je heen. Voor verschillende soorten waarschuwingen – bijvoorbeeld lichte en zware hypo- of hyperglykemie – zullen er dan verschillende voelbare signalen zijn. Je hoeft niet eens te kijken.

Natuurlijk zijn veel van deze features niet exclusief voor de Apple Watch. Onafhankelijke ontwikkelaars hebben bijvoorbeeld de Nightscout gemaakt (zie afbeelding), een manier waarop ouders de bloedsuikerspiegel van hun kinderen kunnen monitoren via een Pebble Smartwatch.

De Apple Watch zal waarschijnlijk vaker gebruikt gaan worden doordat het ontwikkelplatform erachter zeer aantrekkelijk is voor fabrikanten van medische apparaten. Het is duidelijk dat Apple inzet op diabetes getuige de aanname van verscheidene experts op het gebied van glucosesensoren en hun recente ontmoeting met de FDA. De nieuwste diabeteszorg vind je straks ongetwijfeld om je pols!

David Ahn MD is redacteur bij iMedicalApps, tweedejaars Endocrinologie fellow bij het UC San Diego. Zijn focus ligt op Diabetes, Fitness/Metabolisme en draagbare technologie. Volg David op Twitter

…. Lees verder >>

Copyright: Digitalezorggids

Auteur:
Categorie:

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *