Een app in een hooiberg?

Of door de app-bomen het gezondheidsbos niet meer zien? Dat zijn gedachten die bij het zoeken naar een geschikte glw-app kunnen opkomen. Kortom welke app is geschikt voor mijn gezondheid, leefstijl of welzijn (glw)? En waar valt deze app dan wel te vinden? Is er slechts 1 app in de Appstore of bij Google Play te vinden dan ben je snel klaar met het onderzoek. De spoeling is gewoon dun. De praktijk leert echter dan er momenteel tussen de 70.000 en 100.000 glw-apps zijn en dat elk genre of onderwerp er al gauw vijf of zelfs tientallen kent. Om te beginnen waar en hoe ga je nu zoeken?

Criteria zoektocht

De online appwinkels zijn zojuist al ter sprake gekomen. Die bieden indelingen (bibliotheken, onderwerpscategorieën) en trefwoorden plus een zekere mate van kwaliteitscontrole. De kans bestaat echter dat de indeling en trefwoorden te algemeen van aard zijn. Je kunt dan meer specialistisch gaan zoeken bij zorginstanties, patiëntenverenigingen, beroepsverenigingen, GGD-en en onderzoeksinstituten. Tevens zijn er aan glw-gewijde blogs, fora en reviewpagina’s te vinden. Geschikt zijn ook websites zoals de digitalezorggids.nl, smarthealth.nl en gezondheidsnet.nl. Het zoeken naar een app kan je het beste aan de hand van de onderstaande criteria starten:

Welke functionaliteit verwacht je? Alleen gegevens opzoeken en presenteren of ook meten, coachen, koppelen, delen (share) en bewaken. Past bij deze app ook bij jou? Qua kennis en belevingswereld. Ook de taal kan een probleem zijn. Onder welk besturingssysteem draait de app op de smartphone of tablet? Hoe recent is de app? Veroudering slaat snel toe. De wetenschap, inzichten en methoden veranderen met de dag! Elke 3-6 maanden onderhoud is toch wel het minste dat je van de bouwers van glw-apps mag verwachten. Hoe betrouwbaar en/of werkzaam is de glw-app? Is daar wellicht een keurmerk of certificering voor? De veiligheid. Fouten (kunnen zelfs gevaarlijk of verontrustend zijn), het ongewenst gegevens verzamelen, stiekem volgen, de privacy schenden of zelfs hacking en cybercrime behoren tot de reële dreiging en gevaren van de digitale gezondheidswereld. Zie verder ook het instructiekaartje over betrouwbare en veilige apps van Zorgbelang Brabant.

In een aantal gevallen laat de glw-app je van tevoren al in de store of op de website meekijken naar wat deze applicatie kan. Proefpagina’s, schermen en zelfs gesimuleerde functionaliteit geven al een aardige indruk. Weer een ander aspect vormt de aansluiting van de app op andere systemen zoals het persoonlijk digital patiënt / cliënt–dossier, wearables, slimme meetapparaatjes en het smarthome.

Maak wensenlijstje

Maak dus eerst een lijstje van de gewenste specificaties en functionaliteit. Ga dan pas googlen en appstoren. Hoe belangrijker en foutgevoeliger de app-taken, des te verstandiger het is om hiervan eerst de reviews en beoordelingen van andere gebruikers of deskundigen te bekijken. De glw vormt een kostbaar goed dat je niet met een prutsapp wilt aantasten.

Samenvattend valt het met het zoeken van de juiste app in een hooiberg erg mee. Veel lastiger is het app-bos. Overdaad maakt onoverzichtelijk. En als iedereen zo maar aan het app-bouwen slaat komt er geheid kaf tussen het koren! Test de beoogde app grondig aan jouw eigen eisenlijstje en lees waar het mogelijk is de reviews.

Ulco Schuurmans

Arts maatschappij en Gezondheids

Deze blog is eerder verschenen op de site van Zorgbelang-brabant.nl.

…. Lees verder >>

Copyright: Digitalezorggids

Auteur:
Categorie:

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *