To app or not to app?

Het gebruik van gezondheidsapps neemt snel toe. En dat is niet voor niets want het zijn en blijven handige en leuke hulpmiddelen voor het beheren van onze gezondheid, leefstijl en welzijn (glw). Maar zijn er nu bij het gebruik van gezondheidsapps nu duidelijke do’s en dont’s? Die zijn er volop. En dat werpt de vraag op van to app or not to app (wel of geen apps gebruiken) voor jouw gezondheidsvraagstukken.

Hulpmiddel en gereedschap

Om te beginnen: de termen hulpmiddel en gereedschap. Dat zijn en blijven glw-apps gewoon. Niet meer en ook niet minder. De gebruiker is zelf voor een groot deel verantwoordelijk voor de juiste toepassing. Vrijwel niemand maakt meer een gaatje in de muur met een handboor. Daar neem je een comfortabele accuboormachine met een instelbaar toerental voor. Echter wel even uitkijken waar je precies in boort en wat daar achter eigenlijk loopt aan leidingen! En voor het zware werk heb je een andere kwaliteit nodig dan bij een incidenteel boorgat zetten.

Zo is het ook met de gezondheidsapps voor de glw. Schaf een betrouwbare app aan en kijk goed wat je er mee doet. Belangrijke overwegingen bij de do’s en dont’s zijn: heeft de app een duidelijke meerwaarde? Bijvoorbeeld een goed zelfmanagement van de eigen glw en een betere kwaliteit van leven. Helpt de app als motiverende coach bij het behalen van gestelde doelen? Trekt deze op het juiste moment aan de bel als het mis dreigt te gaan? De app maakt bij voorkeur ook goede rapporten en visualiseert de belangrijkste gegevens. En: is de app leuk om te gebruiken en past goed bij jouw manier van beleven bij gezondheidszaken?

Let op de bron!

Betrek glw-apps alleen vanuit een betrouwbare bron. Vertrouw er niet blindelings op. Vergelijk zo nodig meetwaarden met gelijksoortige apparaten en (ijk-)standaarden.

Welke beproefde theorie of interventiemethode steekt eigenlijk achter de app? Aan gezondheidsapps die ook diagnoses stellen moet je gewoon strengere eisen stellen. Je onterecht ziek voelen of veel zorgen maken omdat de app een onjuiste diagnose stelt, is geen pretje. En al helemaal niet als deze ernstige zaken gewoon mist.

Welke functionaliteit nodig?

Vraag je voor de aanschaf van een glw-app van te voren goed af welke functionaliteit er nodig is, onder welk besturingssysteem deze draait en welke vorm van connectiviteit / communicatie er nodig is. Anders stelt hetgeen de app kan straks mogelijk teleur. Tegenwoordig is koppeling aan wearables, smart devices, Persoonlijke Digitale Dossiers en zelf het slimme (zorg)huis een belangrijke eigenschap. En kan de arts of zorg / hulpverlener hier al mee omgaan?

Persoonsgegevens veilig?

Verder zijn de veiligheid en het ongewenst verzamelen van gegevens of foto’s of manipuleren door derden van belang. Do not app en deel geen persoonlijke gegevens als het niet safe is! Do app als het betrouwbaar is en duidelijk een meerwaarde heeft.

De do’s en dont’s hoef je vaak zelf niet te bedenken. Zij zijn te vinden op betrouwbare beoordelingssites, in blogs, boekjes/gidsen, advieskaartjes en in de richtlijnen van gezondheidsinstanties en VWS. Vraag het in geval van twijfel zeker ook aan uw zorg/hulpverlener.

Ulco Schuurmans

Arts maatschappij en Gezondheids

Deze blog is eerder verschenen op de site van Zorgbelang-brabant.nl.

…. Lees verder >>

Copyright: Digitalezorggids

Auteur:
Categorie:

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *