Valse noten zijn soms het mooist


Zo is er ook geneeskunst. Geneeskunst is de combinatie tussen begrip van werking van lichaam en geest van de patiënt in zijn context en de invloed van ziekte op dit geheel en vervolgens de best mogelijke behandeling voor deze patiënt. Soms is geneeskunst snel handelen. Soms is geneeskunst een ingewikkelde operatie. Soms ook bestaat geneeskunst uit helemaal niets doen, behalve er zijn.

Stel je voor dat de overheid de orkesten wil gaan doormeten.

En net als muziek is geneeskunst niet meetbaar. Stel je voor dat de overheid de orkesten wil gaan doormeten. Hoog tijd voor wat meer transparantie immers. En borging van kwaliteit. Waarbij het orkest voortaan betaald krijgt voor hun score: punten afhankelijk van de tevredenheid van de luisteraars, punten voor het aantal verkochte kaartjes, punten per gespeelde noot, punten voor de totale duur van het spelen met aftrek van pauzetijd.

Voor functionele stiltes in de muziek kan een uitzonderingsclausule worden aangevraagd. Er vindt aftrek plaats voor valse noten, niet synchroon spelen en na elke uitvoering dient een verbeterplan te worden ingevuld door alle orkestleden afzonderlijk. Verder vindt een populariteitscorrectie plaats waarbij voor oude muziek meer punten verkregen kan worden dan voor jonge, populaire muziek.

Ik zeg: geluidskunst en geneeskunst zijn niet meetbaar.

Een mooi voorbeeld van geneeskunst wil ik u niet onthouden. Een patiënt van ons had de hardnekkige waan door allerhande nare parasieten geïnfesteerd te zijn. Allerhande gesprekken en, toegegeven, ook antimicrobiële behandelingen bleken niet bestand tegen zijn parasieten. Wanhopig bleef hij de praktijk bezoeken. Uiteindelijk genas een briljante MDL-arts hem. In de brief aan onze praktijk: ‘De heer Jansen lijdt aan een chronische parasitose. Deze kan enkel behandeld worden door levenslang gebruik van het medicijn Orap, welke werkt op het zenuwstelsel van de parasiet.’

Echte geneeskunst. Misschien leverde het niet veel punten op bij de verzekeraar, maar bij mij kan deze MDL-arts niet meer stuk. Douze points, collega!

Dit artikel verscheen eerder in MedZ 2-4. Lees hier gratis de volledige editie.

Dit artikel Valse noten zijn soms het mooist verscheen eerder op VPHuisartsen.

…. Lees verder >>

Copyright: VP Huisartsen

Auteur:
Categorie:

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *