Meteen naar de inhoud

21 dagen

COLUMN MAAYKE FLUITMAN | Terwijl Nederland zich in een oranje gloed hult, beginnen we weer te wennen aan het beeld van grote groepen mensen die samen van sport genieten. Een sportzomer vol evenementen staat voor de deur, de lakmoesproef of het virus, dat de wereld afremde, aan banden is gelegd en we weer over kunnen gaan tot de orde van de dag.

Niemand had begin 2020 verwacht dat het tot zomer 21 zou duren voor we weer terug zouden gaan naar het oude normaal. Maar keren we terug naar de orde van de dag of hebben we onszelf nieuw gedrag aangeleerd? Of het nu feit of fictie is, de opvatting is dat het 21 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren.

Terugrekenend naar maart 2020 zijn dat heel wat tijdsvlakken van 21 dagen, genoeg om eens aangeleerd gedrag af te leren. De dagelijkse ritjes naar kantoor, handen schudden of een knuffel geven, met zijn tweeën achter één winkelwagentje bij de Albert Heijn. Handelingen waar we nooit over nadachten maar die we moesten afleren. Niet alleen de high-five’s in oranje gekleurde stadions, maar ook het onbedoelde handen schudden van Willem-Alexander laten echter zien dat ingeslopen handelingen heel diep in onze natuur zitten en zelfs na meerdere cycli van 21 dagen niet zomaar verdwijnen.

Ook in de zorg dwong COVID ons, ons handelen aan te passen; versterkte focus op gezond gedrag, minder volle wachtkamers, digitale spreekuren. Zorg op afstand, waar al jaren ideeën over waren, was ineens niet meer een toekomstbeeld maar werd zelfs de norm.  Zowel wij, als onze patiënten, hebben ruim de tijd gehad om oude routines af te leren en nieuwe vormen van zorg aan te leren.

Maar met de juichende supporters voor ogen vraag ik me af hoe diep onze oude manieren van handelen ingeslepen zijn en of we, na deze zomer als de vaccins inderdaad effectief zijn, teruggaan naar ‘zoals het altijd was’.

Langzaamaan komen we in de fase waarin we kunnen gaan terugkijken wat COVID gedaan heeft met ons dagelijkse handelen. Ik hoop dat we als zorg daar meerdere lessen uithalen. De manier waarop wij onze kennis en expertise aanbieden aan onze patiënten, maar zeker ook hoe we als zorgprofessionals onderling nog beter gaan samenwerken om onze gezamenlijke maatschappelijk opdracht vorm te geven: ‘een gezonde maatschappij met gezonde individuen’.

Een gezonde toekomst als het nieuwe normaal. Misschien niet in 21 dagen maar wel ‘one day at a time’.

Maayke Fluitman is apotheker en eigenaar van care2create en de SelfCareFactorY.com. Haar focus ligt op het adviseren en ontwikkelen van diensten en producten op het gebied van self care, wellness en healthcare.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Column Maayke Fluitman: Denkend aan Holland

We willen reizen, maar vliegtuigen blijven aan de grond, we willen uit eten, maar er is geen bedienend personeel. We willen gezond zijn, maar ook de zorg, die zonder adempauze, stug door boemelt, kraakt en piept bij iedere hobbel die in de weg zit. >>>

Column Niels van Haarlem: Slangetje

Het was een krachtig beeld op de voorpagina van de zaterdagse Volkskrant op 21 mei. Wakker worden met een blaaskatheter als symbool hoe het zorgstelsel is verworden tot een niet uit elkaar te rafelen slangetje.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens