Meteen naar de inhoud

6 euro niet ter discussie

FarmaMagazine_6_euroOp 19 augustus verzond apotheker Carlo Schneider via een LinkedIn-groep een open brief aan de minister van VWS en de zorgverzekeraars over de 6 euro kwestie. Deze brief is hieronder te lezen.

Op 21 augustus liet minister Edith Schippers van VWS echter via de NOS weten dat zij niet van plan is de verplichte advieskosten die apothekers in rekening moeten brengen bij het afhalen van een nieuw medicijn, te schrappen. Terwijl de apotheker vroeger werd betaald uit de winst die werd gemaakt op het geneesmiddel, moet dat nu afgelopen zijn, vindt Schippers. Zij gaat niet terug naar de tijd van ‘doosjes schuiven’ zoals dat volgens haar oneerbiedig werd genoemd. Zij staat wel open voor alternatieven nu blijkt dat de helft van de apothekersassistenten last heeft van agressieve patiënten.

——————————————————–

De 6 euro kwestie: een open brief aan het HB, de Minister en de verzekeraars

Geachte,

U bent allen bekend met de splitsing van de apotheektarieven per 1 januari 2014 in het kader van de transparantie van de zorgkosten.

U bent allen bekend met het feit dat een en ander onvoldoende duidelijk rechtstreeks door verzekeraars (en overheid) gecommuniceerd is en wordt aan haar verzekerden. Zoals u ook bekend bent dat tekst- en uitleg over wet-en regelgeving door overheid en verzekeraars tekortschiet en niet tot de taak van zorgverleners behoort. Er is duidelijk geen lering getrokken uit de invoer van het preferentiebeleid.

U bent allen bekend dat een en ander heeft geleid tot ongewenste uitwassen in de relatie tussen de apotheker(s)assistente en de cliënt/patiënt.

De apotheekteams worden helaas steeds vaker onheus bejegend, steeds vaker op onbeschofte wijze. Dit is dagelijkse kost, niet meer, niet minder.
Wij vragen u zich eens voor te stellen hoe het is in deze tijd in de apotheek te werken. Dagelijks verstrekken wij informatie over nieuwe geneesmiddelen. De ene keer is dat weinig, de andere keer des te meer. Wij overleggen met artsen en medisch specialisten en voorkomen op deze manier dagelijks de nodige voorschrijffouten. Ook dat mag bekend worden verondersteld.

Wanneer je echter de hele dag door geconfronteerd wordt met bezoekers die bij de deur al roepen ik hoef geen informatie, ik zoek het wel op internet, de arts heeft mij alles al verteld en demonstratief 2 vingers in oren stoppen is dat niet alleen onfatsoenlijk maar ook zeer demotiverend voor het zorginhoudelijke werk dat wij verrichten. Wij verlenen zorg en vragen met fatsoen en respect bejegend te worden.

De ongewenste gesprekken aan de balie irriteren mateloos en verpesten de hele werkdag.
De hoeveelheid tijd die wij dagelijks kwijt zijn aan tekst en uitleg neemt hand over hand toe. Onlangs ben ik zelf bij elkaar opgeteld, op 1 dag 1,5 uur hiermee aan de slag geweest. Dat is tijdverspilling en gaat ten koste van de zorgverlening. En dan gaat het in de meeste gevallen nog niet eens over het terecht of onterecht zijn van die 6 euro maar simpelweg om uit te leggen wat de regeling behelst.

Ik vraag u bij deze met klem en met de hoogste urgentie om een plan van aanpak welke recht doet aan de zorg die in de apotheek verleend. Transparantie in kosten is een goed streven maar het kan niet zo zijn dat dit ten koste gaat van de farmaceutische zorgverlening in de ruimste zins des woords.

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens