65-Plussers: Niet zelf betalen voor medicatiebeoordeling

FarmaMagazine-SeniorenEen groot deel van de senioren die een periodieke medicatiebeoordeling moet krijgen, is niet bereid daarvoor zelf de kosten te dragen. Dat blijkt uit een actuele peiling van het onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van de seniorenorganisatie ANBO en de KNMP onder patiënten die in aanmerking komen voor zo’n beoordeling.

“Omdat senioren vaak meerdere medicijnen van diverse artsen toegeschreven krijgen, loont het enorm om te kijken wat de wisselwerking tussen medicijnen is. Bij de medicatiebeoordeling kan bijvoorbeeld blijken dat er te veel medicijnen worden gebruikt, of dat de dosering moet worden aangepast.” Aldus Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. De 65-Plussers die meer dan 5 medicijnen gebruiken, zouden zo’n medicatiebeoordeling moeten krijgen volgens de Richtlijn Farmacie: een periodieke evaluatie van het medicijngebruik door patiënt, huisarts en apotheker. Maar 58 procent geeft aan niet zelf te willen betalen voor de medicatiebeoordeling, terwijl 72 procent wel graag een medicatiebeoordeling zou  krijgen.

Onder eigen risico
Hoewel bij de medicatiebeoordeling zowel huisartsen als apothekers betrokken zijn, vallen de kosten hiervoor bij de apotheker onder het eigen risico. Den Haan: “Dat zorgt natuurlijk voor spanning in de uitvoering. Er is geen gelijkheid in de bekostiging. Op basis van deze steekproef signaleren we dat veel senioren zelf een medicatiebeoordeling niet willen betalen. Een gemis, want de medicatiebeoordeling bespaart niet alleen veel geld voor onnodig medicijngebruik, maar kan ook overbodige stapeling van bijwerkingen helpen voorkomen. In een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer pleiten ANBO en de KNMP dan ook voor de medicatiebeoordeling buiten het eigen risico te houden.”

Over dit onderzoek
Het betreft een gezamenlijke online enquête van ANBO, KNMP en onderzoeksbureau MWM2. Aan de peiling deden 1204 van de 2848 uitgenodigde leden van het ANBO-seniorenpanel mee; een responsie van 42,3%. De peiling vond plaats van zaterdag 13 juni tot dinsdag 16 juni.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Lymeziekte: boek en webcast

De ziekte van Lyme. Het is een ingewikkelde infectieziekte: nog steeds doen wetenschappers veel nieuwe kennis op in de strijd tegen tekenbeetziekten.

Stichting Inhalatie Instituut Nederland

Recent is het Inhalatie Instituut Nederland opgericht. Deze stichting wil de kennis en vaardigheden verbeteren bij inhalatietherapie, van zowel patiënten als van zorgverleners.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.