Column: 91 miljoen voor huisartsen en apothekers

 

Bastiaan WitvlietNiels van HaarlemAls ik je nu eens vraag om de drie farmacotherapeutische woorden met de meeste waarde te noemen, waar denk jij dan aan, Niels?

Het gaat weer eens over geld! Dat is niet zo’n moeilijke vraag, Bas. Dan denk ik meteen aan Adalimumab, Indursulfase en Galsulfase. De kosten van deze geneesmiddelen voorgeschreven bij de ziektes van Crohn, Maroteaux-Lamy en Pompe zijn per stuk toch wel minimaal 500.000 euro per patiënt. Dure geneesmiddelen. Ik ken mijn klassiekers wel, Bas.

Zoals gebruikelijk zit je er weer eens helemaal naast, Niels. Effectief, veilig en doelmatig, deze drie woorden vertegenwoordigen de hoogste waarde in de farmacotherapie. Sterker, nog ze zijn samen goed voor tientallen miljoenen.

Nu ben ik je weer eens helemaal kwijt, Bas. Leg eens uit waarom effectief, veilig en doelmatig zoveel geld vertegenwoordigen.

Heel eenvoudig, Niels. In ons land is structureel 91 miljoen beschikbaar voor huisartsen en apothekers om onderzoek te doen naar effectief, veilig en doelmatig medicijngebruik. Ik schrijf het even voluit: 91.000.000 euro. Dat bedrag is tot 2022 beschikbaar voor onderzoek naar farmacotherapie. Deze pot met geld zit in het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) en wordt beheerd door ZonMw.

Daar wordt zeker dankbaar gebruik van gemaakt door de eerste lijn, Bas! Ik neem aan dat huisartsen en apothekers volop deelnemen aan tal van studies. Een prachtige kans om onderzoek te doen naar bijvoorbeeld het effect van hun farmacotherapeutisch handelen. Een grote stap op weg naar aantoonbaar effectiever, doelmatiger en veiliger farmacotherapie!

Nou, dat valt dus vies tegen, Niels. De eerste lijn laat het een beetje afweten. Het zijn de specialisten die er met het onderzoeksgeld vandoor gaan. Tja, die specialisten weten wel de weg om geld binnen te harken. Ook voor onderzoek.

Dat is een gemiste kans, Bas. Zeker nu zorgverzekeraars straks alleen nog maar willen betalen voor resultaten. Bovendien is het een mooie manier om te laten zien dat jij als zorgprofessional voor betere uitkomsten kan zorgen dan je concurrent, eh collega om de hoek.

Maar er is hoop, Niels. De NHG start binnenkort met een grootschalig onderzoek naar het stoppen met voorschrijven en afbouwen van antidepressiva. De handtekeningen voor het onderzoek zijn bijna gezet. Nu wordt eindelijk eens aangetoond wat huisartsen daaraan kunnen doen.

Misschien is het inderdaad nog niet te laat, Bas, en kan de KNMP nog even aanschuiven zodat ook apothekers hun meerwaarde kunnen laten zien. En dat samenwerking in de eerste lijn aantoonbaar zorgt voor effectievere, doelmatigere en veiligere farmacotherapie.

 

Bastiaan Witvliet, hoofdredacteur FarmaMagazine
Niels van Haarlem, redacteur FarmaMagazine

 

 

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Trots op apotheker en huisarts

Daar ligt ie dan, Kiezen voor Houdbare Zorg. Mensen, middelen en maatschappelijk draagvlak, de blauwdruk voor de herinrichting van het zorglandschap.

Your wish is my…

Innovatie kent meerdere definities en roept verschillende associaties op. Maar altijd is de mens de drijvende kracht erachter. Met onze opponerende duimen slagen we erin voor iedere vraag een oplossing te creëren.

Tissues

Zowel thuis als in de praktijk kan ik niet zonder tissues. Thuis is het ideaal voor de snottebellen van de kleintjes en het morsen aan tafel.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.