Aanbevelingen voor betere zorg in eerste lijn

VeloVELO zet zich in voor de toekomst van de eerstelijnszorg. Ze heeft alvast een brief opgesteld, bestemd voor de formateur van het na de verkiezingen in maart te vormen kabinet. Daarin staan tien aanbevelingen voor betere zorg in de eerste lijn.

VELO is een samenwerkingsverband dat bestaat uit (in alfabetische volgorde): ActiZ, InEen, KNGF, KNMP, KNMT, KNOV, LHV, LVVP en V&VN. Om te komen tot betere zorg in de eerste lijn en versnelling van substitutie moeten bestaande organisatorische en verzekeringstechnische belemmeringen worden weggenomen en samenwerking met de tweede lijn en beroepsgroep-overstijgende samenwerking gefaciliteerd. Het gaat om samenwerken, afstemmen en coördineren – in plaats van hinderen, aldus de organisaties.

Alle 10 op een rij

De tien aanbevelingen die VELO heeft opgesteld, zijn:

1. Investeer in het absorptievermogen van de eerstelijnszorg: zorg voor goede opleiding en bijscholing en voor voldoende capaciteit (mensen en middelen) om de groeiende zorgvraag op te vangen.
2. Versnel de substitutie van zorg door te investeren in de benodigde infrastructuur in de eerstelijn.
3. Beloon zinnige en zuinige samenwerking en vergoed (multidisciplinaire) overleggen.

4. Faciliteer de uitwisseling van vertrouwelijke gegevens tussen professionals binnen de bestaande privacywetgeving, toestemmingsvereisten en het beroepsgeheim.
5. Creëer ruimte en maak maatwerk in de zorgcontractering mogelijk voor experimentele vrije prestaties, nieuwe prestatieafspraken met patiëntenorganisaties, bevordering van integrale zorginkoop, etc.

6. Vergroot maatwerk in de contractering door een sterkere lokale en regionale focus (in plaats van landelijk).
7. Investeer over de volle breedte in afstemming en samenwerking in de zorg en optimaliseer die vanuit het perspectief van professionals.
8. Bevorder betere aansluiting tussen praktijkbehoeften en financiële kaders/financieringssystemen.
9. Zorg ervoor dat besparingen kunnen worden ingezet voor andere substitutie-versnellers; ook door ‘shared savings’ te gebruiken voor innovaties.
10. Stel bruikbare modellen op voor het behoud van ondernemerschap in de eerste lijn.

Onder redactie van: Gerda van Beek

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.