Meteen naar de inhoud

Aanpak huisartsentekort in vier regio’s

In diverse regio’s in ons land dreigt er een substantieel huisartsentekort. Enkele regio’s hebben aangegeven dat het werk nu al niet afkomt en dat het zeer lastig is om praktijkopvolgers te vinden. VWS en de LHV willen daarom, in samenwerking met de regionale partijen, op de korte termijn (1-2 jaar) extra actie ondernemen. Daarmee wordt gestart in vier regio’s: Noord-Holland Noord, Zeeland, Friesland en Twente.

Er zijn acht tot tien ‘knelregio’s’ bekend, maar in deze vier regio’s is de problematiek het grootst. Dat heeft Rebel Group in kaart gebracht, op verzoek van VWS en LHV. Rebel Groep gaat in deze vier regio’s ‘een ondersteuningsbehoefte ondersteunen en stimuleren’. Een vage aanduiding, dat wel.

Aanpak

Rebel Group geeft aan dat haar ondersteuning is gericht op het aanpakken van mogelijke tekorten in de huisartsenzorg. De focus ligt op de huisarts, maar voldoende ondersteuning en assistentie van de huisarts heeft eveneens de aandacht. De ondersteuning verschilt per regio, en zal in ieder geval complementair zijn aan wat er in de regio reeds gebeurt. De aanpak is vooral pragmatisch, zo staat in een tussenrapportage.

Verschil in regio’s

Uit deze rapportage blijkt dat in Noord-Holland-Noord de enige regio is waarin in grote mate een tekort wordt verwacht aan zowel huisartsen als doktersassistenten. En daarbij: hoe noordelijker, hoe meer het knelt. Het ontbreekt aan kandidaten om praktijken over te nemen.  In Zeeland ontstaan er problemen binnen afzienbare tijd. Tussen nu en acht jaar gaat namelijk de helft van alle huisartsen met pensioen. In Twente wordt met name problemen verwacht in de grote steden, omdat startende huisartsen een voorkeur hebben voor een praktijk in een dorp of kleine stad. Ook in Friesland is de urgentie hoog om het dreigende huisartsentekort aan te pakken. Deze regio is echter wel goed georganiseerd.

Startsein

Deze deelrapportage is het startsein voor de ondersteuning van deze vier regio’s. In het eerste kwartaal van 20212 wordt de keuze gemaakt voor de volgende regio’s om te ondersteunen. Uiterlijk 1 april 2022 verschijnt het eindrapport met de ervaringen inclusief aanbevelingen op het gebied van een stand van zaken in de regio’s, waaruit blijkt wat er eventueel nog nodig is voor de langere termijn.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Subsidie ZonMw voor verbeteren van hooikoortsverwachting

Hooikoorts beperkt het dagelijks functioneren van vele Nederlanders. ZonMw subsidieert een onderzoeksproject dat onder meer de ontwikkeling van een betrouwbare pollenverwachting als doel heeft. Daarmee kan hun gerelateerde ziektelast worden verlaagd.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens