Actie Actie!

Bastiaan Witvliet

Het Nederlands Elftal wordt Europees kampioen, de zomer duurt van mei tot oktober met extreme temperaturen van ver boven de 40 graden en Barbie en Michael worden weer een paar. En natuurlijk winnen we wederom het Songfestival! Zo, dat zijn mijn voorspellingen voor 2020, Bas!
Staar je weer eens in je glazen bol, Niels? Het is natuurlijk eenvoudig te voorspellen dat er grote kans is dat we volgend jaar naar de stembus gaan. Rutte en zijn maten lijken klaar, de scheurtjes in de coalitie worden barsten, de energie is weg en het chagrijn regeert, zo lijkt het. Dan rest er nog maar een ding: vervroegde verkiezingen, zo ergens na die snikhete zomer van jou.
Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Ik voel de frisse wind nu al. En dan komt er een eind aan het regime van Bruno Bruins, Bas. Kan die nu alvast beginnen aan zijn memoires en het op een rijtje zetten wat hij en zijn ambtenaren toch allemaal hebben betekend voor de farmacotherapeutische zorg in ons land.
Zal een kort lijstje zijn, Niels. Laten we eerlijk zijn. Het afgelopen jaar, nee de afgelopen jaren, zijn er continu berichten over tekorten. Tekorten aan medicijnen, tekorten aan capaciteit en een overdosis aan drukte en gedoe aan de balie en in het spreekuur. Huisartsen roepen niet alleen dat ze verzuipen in het werk ze gaan ook kopje onder, apothekers die schreeuwen dat ze zo vaak ‘nee’ moeten verkopen aan patiënten dat ze hun stem kwijt zijn geraakt. En niemand die echt naar de hoge nood van de zorgverlener luistert, de regie neemt en met structurele oplossingen komt. Het is triest dat het zo ver heeft moeten komen in de zorg.
Polderen heeft z’n beste tijd gehad, Bas. Dat begrijpt iedereen, maar in de zorg blijven we netjes. En gebeurt er vervolgens niets. Zet een paar trekkers op het Malieveld, sluit een paar scholen en Den Haag luistert en de geldkraan gaat meteen open. Honderden miljoenen voor leraren die de school een paar uur op slot doen en versoepelde regels voor de boeren die een dagje het verkeer ontregelen en provinciale ambtenaren tot de orde roepen.
Wil je tegenwoordig aandacht en een oplossing, dan speel je het hard, Niels. Keihard. Het wordt tijd, hoogtijd dat de eerste lijn de stap zet van Het roer moet om naar De deur van de praktijk gaat dicht. Actie, Actie!
Alle praktijken van huisarts en apotheker een dagje sluiten zodat alle patiënten massaal worden doorgestuurd naar de spoedeisende hulp, Bas! Dat zal de beleidsmakers eens goed wakker schudden!
Maar zo zitten de zorg en de zorgprofessional niet in elkaar, Niels. Zorgverleners stellen de patiënt en niet zichzelf centraal. Gelukkig maar

Zeldzame bijwerking

Valérie Meijvis is een pro-vaxxer. “Toch zal ik niet ontkennen dat ik getwijfeld heb. Zo’n stemmetje in je hoofd dat zegt dat je misschien wel een zeer zeldzame bijwerking krijgt.”

Gelukkig huwelijk

Apothekers en huisartsen zijn aan elkaar verbonden als het gaat om farmaceutische zorg. De een schrijft een recept voor, de ander levert het gewenste medicijn met zorg af.

‘The road to Abilene’

Ondanks onze hang naar overeenstemming hoopt Maayke Fluitman dat deze stop ook ruimte biedt voor meningsverschillen.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.