Meteen naar de inhoud

Actie Patiëntenfederatie Nederland: ‘Stop de pillenchaos’

Patiëntenfederatie Nederland is gestart met de actie ‘Stop de pillenchaos’. Ze wil dat alle partijen zich verantwoordelijk voelen voor het tijdig en voldoende leveren van de juiste medicijnen voor de patiënt. En tegen een redelijke prijs. In een manifest spreekt ze alle partijen aan: van grondstoffenleverancier, via fabrikant en groothandel tot de apotheek. Evenals VWS, de Inspectie Gezondheid en Jeugd en naar zorgverzekeraars. De federatie roept alle partijen op samen te werken.

Daarnaast verzoekt ze mensen om de actie te steunen. Dat kan via de actiepagina. Daar staat ook een videofilmpje over het onderwerp. Steunbetuiging kan via een simpele druk op de knop ‘mee eens’ op de stelling: Ja, ik vind ook dat er een eind moet komen aan de chaos rond medicijnen. Een stelling waar niemand tegen zal zijn, dus is het niet verwonderlijk dat de teller momenteel op zo’n 25.000 instemmingen staat.

Manifest

In een manifest staat wat elke partij volgens de Patiëntenfederatie moet doen om een einde te maken aan de pillenchaos. De federatie vindt dat alle betrokken partijen – fabrikanten, groothandels en apotheken –  naar elkaar wijzen als een medicijn er niet is voor de patiënt. Wij horen te vaak dat de groothandel niet levert, dat de fabrikant te laat levert of dat de distributie binnen Nederland niet goed werkt. Ze roept alle partijen op samen te werken. ‘Help de chaos rondom prijs en beschikbaarheid van medicijnen nu voor eens en voor altijd de wereld uit. Het is voor veel patiënten letterlijk vijf voor twaalf.’

Apotheek

Zo staat er vermeld dat de apotheek zijn inkoopbeleid moet afstemmen op zijn populatie. Daarbij moet hij zorgen voor een kleine huisvoorraad om pieken snel te kunnen opvangen. ‘En als een arts op het recept schrijft dat er Medische Noodzaak is, dan moet de apotheker dit navolgen’, is daar nog aan toegevoegd.

Overige partijen

Ook de fabrikant, de groothandel, VWS, de inspectie en de zorgverzekeraars worden in dit manifest aangesproken. Bijvoorbeeld dat de overheid zich sterk moet maken dat we voor grondstoffen niet langer afhankelijk zijn van één land. En de groothandel moet zorgen dat medicijnen tijdig en in voldoende mate bij de apotheek terechtkomen, met daarbij een adequate spreiding over het land. Tja.

Auteur: Gerda van Beek

Bron: Patiëntenfederatie Nederland

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Alarmfase voor apenpokken

De WHO heeft Monkeypox, ofwel apenpokken, aangemerkt (als ‘internationaal gevaar voor de volksgezondheid’. De ziekte verspreidt zich in gebieden waar het eerder niet voorkwam.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens