Actie tegen handel in illegale medicijnen

internetpillenVia internet worden veel illegale medicijnen uit het buitenland besteld. Zorgelijk, want het is niet duidelijk welke stoffen er in die medicijnen zitten. Veel medicijnen die online worden aangeboden zijn nep en kunnen de gezondheid zelfs in gevaar brengen. Jaarlijks is er een grootscheepse internationale actie tegen handel in illegale medicijnen: de operatie Pangea.

De operatie Pangea wordt gecoördineerd door Interpol. Dit jaar deden er 123 landen aan mee. Doel is om zoveel mogelijk potentieel gevaarlijke geneesmiddelen van de illegale markt te halen. Wereldwijd zijn er tijdens deze actie ruim 25 miljoen (!) medicijnen in beslag genomen. De geschatte waarde daarvan is zo’n 43 miljoen euro.

Onderzoek in Nederland

De Nederlandse douane heeft 10.000 zendingen gecontroleerd en nam 315 pakketjes in beslag met in totaal bijna 50.000 illegale geneesmiddelen. Het ging met name om erectiemiddelen, afslank- en slaapmiddelen, alsmede voedingssupplementen en pijnstillers.

Ook wordt tijdens Pangea onderzoek gedaan naar websites. In Nederland onderzocht de Inspectie voor de Gezondheidszorg tien websites die illegaal reclame maken of illegale medicijnen verkopen. Drie zaken zijn voor strafrechtelijk onderzoek overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM). Het ontbreekt de inspectie echter vaak aan mogelijkheden om de eigenaar van een website te achterhalen, omdat deze in het buitenland staat geregistreerd of onder valse naam werkt. Daarom is samenwerking met andere diensten in binnen- en buitenland belangrijk.

Voorlichting vanuit overheid
Het controleren van de pakketstroom naar Nederland wordt steeds lastiger. Inmiddels worden er naar schatting 225 miljoen pakketten per jaar thuisbezorgd en dat aantal neemt al jaren toe. 
De Nederlandse overheid doet er veel aan om burgers te wijzen op het gevaar van illegale medicijnen. Om mensen te leren hoe ze nepmedicijnen kunnen herkennen, heeft VWS de site echtofnep.nl ontwikkeld, met informatie over zaken waarop mensen moeten letten bij online bestellen van medicatie. Om te laten zien hoe lastig het is, kunnen bezoekers de echt-of-nep-quiz invullen. 
Daarnaast is er de website aanbiedersmedicijnen.nl, met de regels rondom online aanbieden met medicijnen, een overzicht van legale aanbieders en veelgestelde vragen. Tot slot is er de site internetpillen.nl met algemene informatie van de Rijksoverheid over geneesmiddelen per internet.

Toename illegaal aanbod
Het is echter de vraag of burgers het bestaan kennen van deze informatieve sites en zo ja: of ze zich er iets van aantrekken. In een tijd waarin bestellen per internet gemeengoed is, zal het kopen van geneesmiddelen, voedingssupplementen, afslankmiddelen en erectiepreparaten eerder toe- dan afnemen.

Bronnen: IGZ, VWS
Onder redactie van: Gerda van Beek

 

 

 

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.