Meteen naar de inhoud

Actuele informatie over covid-19-vaccins

Met de coronapandemie is alle hoop gevestigd op de vaccins, hoewel de aangekondigde tekorten het licht aan het eind van de tunnel overschaduwen. Of toch niet? Er zijn tenslotte tientallen vaccins in ontwikkeling. De prangende vraag is natuurlijk wanneer ze beschikbaar komen en voor welke doelgroepen? De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie houdt de stand nauwkeurig bij.  

Als wetenschappelijke organisatie wil de KNVM gefundeerde informatie geven, onafhankelijk en zonder commerciële invloed. De site van de KNVM vermeldt aan welke vaccins wordt gewerkt, wat de koplopers zijn en wanneer er voldoende doses vaccins verwacht kunnen worden. Daarnaast biedt de site achtergrondinformatie over vaccinontwikkeling. De informatie wordt elke donderdag geactualiseerd.

Leidse farmaceut Janssen

Een van de ontwikkelaars voor een coronavaccin is de Leidse farmaceut Janssen. Het overkoepelend bedrijf Johnson & Johnson heeft op 29 januari jl. in een persbericht de eerste resultaten vermeld van de werking van haar vaccin. De bescherming was de eerste vier weken na toediening 66% en voor ernstige Covid 85%. Dat is een wel lager percentage dan de al goedgekeurde vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna, die ongeveer 90% bescherming bieden. Echter: de FDA heeft gesteld dat potentiele vaccins maar 50% effectief hoeven te zijn in het voorkomen van covid-19 om op de markt te komen. Ter vergelijking: dit is ongeveer gelijk als de effectiviteit van het griepvaccin, dat tussen de 19% en 60% ligt.

Bij het vaccin van Janssen is één prik voldoende. Wanneer deze vaccins beschikbaar komen, is afhankelijk van onafhankelijk onderzoek en beoordeling van de werkzaamheid en veiligheid. Als alles meezit (let wel !) komen deze vaccins in maart beschikbaar. Nederland heeft 11,3 miljoen doses van dit vaccin besteld.

Andere kansrijke vaccins

De site van de KNVM gaat ook in op andere kansrijke vaccins, die niet de ons land of de Europese Commissie zijn besteld.

Beleidsregel

Overigens heeft de NZa de beleidsregel SARS-CoV-2 virus extra kosten Wlz 2021 aangepast om vergoeding van extra kosten door het vaccineren mogelijk te maken. Denk aan bijvoorbeeld de reiskosten naar en van vaccinatielocaties.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens