Column: Alarm! plastic gevonden in Mars

maaykeJa, inderdaad ‘in’ Mars. Hoewel we in de toekomst misschien ook nog wel de melding krijgen ‘op’ Mars wil ik het nu even hebben over het stukje plastic dat gevonden is in een chocoladereepje. En niet alleen in de Mars maar ook in de Milky Way mini, Snickers en Celebrations kon mogelijk een stukje plastic zitten. Een consument uit Duitsland trof het stukje aan in een Snickers mini, afkomstig uit de fabriek in Veghel. Vervolgens besloot de Amerikaanse snoepproducent tot een terugroepactie in 55 landen. Mogelijk gemaakt door de traceerbaarheid van producten in de retail.

We kennen ze allemaal de Oranje Hand Enveloppen. De procedure die binnen de farmaceutische kolom wordt gebruikt om snel te informeren als er iets echt mis is met een geneesmiddel. Iedereen weet wat te doen als deze enveloppe op de deurmat valt. Voor de jongeren onder ons: een enveloppe is iets waar je fysiek een e-mail in verstuurd. Maar hoe traceerbaar zijn geneesmiddelen en producten in de zorg? Weten we inderdaad op ieder moment, op iedere plek in de schakel, waar een product zich bevindt? Hoe snel bereiken we de eindgebruiker als er ergens ter wereld in de keten, van productie tot uitgifte, iets fout is gegaan? Verloopt dat hetzelfde als toen bij die Duitse consument die het stukje plastic tussen zijn tanden aantrof?

Mijn kinderen hebben de Snickers, die mogelijk tot de teruggeroepen producten behoorden, ondertussen al met veel smaak opgepeuzeld: een mogelijk stukje plastic vindt zijn weg wel weer naar buiten, denk ik maar. Als ouder wil je toch het beste voor je kind maar je weet niet meer waar we met de gehele moderne voedselindustrie aan bloot worden gesteld en wat kinderen waar allemaal te eten krijgen. Dit bedenk ik nog een keer als ik met mijn zoontje weer op de gang sta bij de plaatselijke GGD nadat hij net, simultaan, 2 vaccinaties in zijn beide bovenarmen gespoten heeft gekregen. Het ‘bewijs’ daarvan staat in zijn, papieren, vaccinatiepaspoort, waar twee data stempels aangeven dat ik met hem het gehele rijksvaccinatieprogramma keurig aan het doorlopen ben. “Wel goed bewaren dat papieren vaccinatiebewijs”. Weet ik nu ook welke producten mijn zoon exact heeft gekregen en hoe weet de GGD eigenlijk dat ze wel mijn zoon hebben gevaccineerd? De controle die werd uitgevoerd ging niet verder dan dat we in de rij stonden én dat een aardige dame aan hem zijn naam en geboortedatum vroeg. Blijkbaar gaf hij het goede antwoord en mochten we door naar de volgende kamer. Als zorgprofessional ga ik er vanuit dat ergens vast ligt welke batchnummers zijn gebruikt op die specifieke woensdagmiddag bij die specifieke GGD in het midden van het land. Maar echt zeker weten doe ik dat niet…

De Europese Unie wil, middels de in februari vastgestelde de richtlijn 2011/62/EU: ‘Falsified Medicines Directive’ de patiënt veiligheid bij het gebruik van geneesmiddelen bevorderen. Een uniek serienummer per geneesmiddel moet er voor zorgen dat de keten van productie tot apotheek inzichtelijk is. De implementatie van deze regelgeving zal een enorme impact hebben op de gehele branche. En wie weet zal de oranje hand enveloppe dan, net zoals de blauwe enveloppe, van de deurmat verdwijnen en zal de traceerbaarheid van een geneesmiddel niet meer verschillen van de traceerbaarheid van een Mars.

Traceerbaarheid zorgt ervoor dat Mars bij zijn repen extra consumentveiligheid levert. Het is nu aan de zorg hetzelfde te doen bij de medicijnen voor extra patiëntveiligheid.

Have a Snickers… it’s a real one!

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Kanskaart

Nog net voor de deadline is het dan zover, mijn eerste artikel is ingediend. Ruim een maand later ontvang ik, uiteraard via de mail, bericht: major revisions. Ik zie het somber in, maar leer al snel dat dit heel goed is: het is niet afgewezen!

Trots op apotheker en huisarts

Daar ligt ie dan, Kiezen voor Houdbare Zorg. Mensen, middelen en maatschappelijk draagvlak, de blauwdruk voor de herinrichting van het zorglandschap.

Your wish is my…

Innovatie kent meerdere definities en roept verschillende associaties op. Maar altijd is de mens de drijvende kracht erachter. Met onze opponerende duimen slagen we erin voor iedere vraag een oplossing te creëren.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.