Alles op de schop

Bastiaan_Witvliet_FarmaMagazineNulde, eerste, tweede lijn. Alles gaat op de schop. Waar komt de farmaceutische zorg nu het beste tot zijn recht denk jij, Bas?
Bij de apotheker uiteraard, Niels. Er liggen grote kansen voor de apotheker. De zorgsector wil dat de apotheker zijn vak als zorgprofessional oppakt in plaats van handelshuisje in geneesmiddelen blijven spelen. Maar ja, zolang veel apothekers worden gegijzeld door de financiële goodwill die in zijn winkel zit gebeurt er weinig.
Nog even en de apotheker oude stijl is failliet, bedoel je. Terwijl er kansen genoeg zijn. In dit nummer van FarmaMagazine roept de LHV-voorman dat de apotheker een professional met toegevoegde waarde is. Nou, nou! En dat zeggen huisartsen die toch heel goed zijn in domeindenken.
Precies! Andere zorgverleners hebben de specialistische kennis van de apotheker hard nodig. Ik denk dat apothekers hun kennis beter moeten vermarkten bij collega zorgprofessionals. En zich minder moeten bezighouden met logistiek. Verder liggen er giga kansen voor apothekers die verder durven te kijken. Het vormgeven van een nieuwe nulde lijn bijvoorbeeld.
Tja, voor terugkerende kwaaltjes gaat de patiënt nu iedere keer naar de huisarts. Lekker doelmatig! Is een diagnose eenmaal gesteld dan kan voor eenvoudige en terugkerende kwalen de patiënt beter direct naar de apotheker.
Dat bedoel ik. Ik las laatste een artikel in The Times, ‘Pharmacists hold key to survival of NHS, health leaders claim.’ Echt een thema in Groot-Brittannië. Zouden we in Nederland ook eens moeten onderzoeken. Of de hele opkomst van de farmacogenetica. Lijkt mij een mooie kans.
Mooi verhaal, Bas. Dus het komt allemaal goed met de onmisbare rol van apotheker als zorgprofessional. Maar op hetzelfde moment komt marktleider Mediq met het bericht dat Supermarkt Marc wordt opgevolgd door een Bandenspecialist Arthur. Goed signaal aan de zorgsector dat Mediq de apotheker heel serieus neemt.
Geef die man een kans. Hopelijk zit hij niet vast aan oude denkpatronen en gaat ook hij op zoek naar nieuwe modellen in de farmacie.

 

Bastiaan Witvliet, hoofdredacteur
Niels van Haarlem, redacteur

Mag het een onsje minder?

De eerstelijns zorgverleners volgen braaf de richtlijn cardiovasculair risicomanagement en geven standaard 40 mg simvastatine, aldus Wittekoek.

21 dagen

Met de juichende supporters voor ogen vraagt Maayke Fluitman zich af hoe diep onze oude manieren van handelen ingeslepen zijn en of we teruggaan naar ‘zoals het altijd was’.

Mag het een onsje minder?

De eerstelijns zorgverleners volgen braaf de richtlijn cardiovasculair risicomanagement en geven standaard 40 mg simvastatine, aldus Wittekoek.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.