Amazone bezorgt medicatie

Bastiaan_Witvliet_FarmaMagazineHeb je het gelezen, Niels? Amazone, de van oorsprong boekenclub uit de Verenigde Staten, gaat met drones producten droppen bij consumenten thuis.  Nog even en de medicatie vliegt door de lucht op weg naar de patiënt.

Dat zou vreselijk zijn, Bas! Amazone schakelt zo de groothandel, apotheek en de internetapotheek uit. De patiënt hoeft zijn huis niet meer uit. Nou ja, alleen om zijn pakketje medicijnen uit de tuin te vissen. Of uit de vijver. Dat gaat dus nooit gebeuren. Veels te conservatief die zorg. Je weet wat er met nationale-apotheek is gebeurd die probeerde de markt op te schudden. Nooit meer iets van gehoord. En wat als de patiënt vragen heeft over medicatiegebruik? Dan toch nog naar de apotheker om de hoek.

Ben je gek. Denk groot, denk innovatief, Niels. Wil de patiënt contact met de specialist dan kruipt hij op de bank achter zijn tablet: even Skypen met de apotheker. Dat doet ie ook al met de meneer van de bank. Consult op afstand dus. Met dank aan de webcam die het mogelijk maakt om vanaf iedere locatie medicatie-advies aan de apotheker te vragen. Dan maakt het ook niet uit waar die apotheker zit: in India of in Eibergen. Huisartsen maken al gebruik van deze techniek. De wachtkamer wordt steeds leger nu de voorschrijver via de webcam met de patiënt praat.

De voorschrijver digitaal? Keep on dreaming, Bas. Zolang de arts recepten in onleesbaar handschrift met de fax stuurt naar de apotheker zal het niet zo’n vaart lopen met al dat modernisme dat jij hier predikt.

Nu praat je als een zorgverlener die het liefst alles bij het oude laat, Niels. Daarvan zijn er al genoeg in ons land. Moeten we dus lijdzaam toezien dat Apple, Google of Amazone de zorg wakker gaat schudden? Want die staan te trappelen om de zorg over te nemen. Voor je het weet vliegen de drones je om de oren.

Ik begrijp wat je bedoelt, Bas. Innovatie begint bij geloven in je eigen kracht. Open staan voor nieuwe ontwikkelingen. Kansen zien en die ook grijpen. Maar ook durven te falen. Dat begint met het begrijpen van nieuwe technologie van deze voorlopers. En je inleven in hoe de patiënt van de toekomst zich nu al beweegt in de digitale wereld.

We gaan een nieuwe serie over innovatie beginnen!

Bastiaan Witvliet, hoofdredacteur FarmaMagazine
Niels van Haarlem, redacteur FarmaMagazine

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Kanskaart

Nog net voor de deadline is het dan zover, mijn eerste artikel is ingediend. Ruim een maand later ontvang ik, uiteraard via de mail, bericht: major revisions. Ik zie het somber in, maar leer al snel dat dit heel goed is: het is niet afgewezen!

Trots op apotheker en huisarts

Daar ligt ie dan, Kiezen voor Houdbare Zorg. Mensen, middelen en maatschappelijk draagvlak, de blauwdruk voor de herinrichting van het zorglandschap.

Your wish is my…

Innovatie kent meerdere definities en roept verschillende associaties op. Maar altijd is de mens de drijvende kracht erachter. Met onze opponerende duimen slagen we erin voor iedere vraag een oplossing te creëren.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.