Animatie over medicijngebruik voor nierpatiënten

nierenDe NVN, Nierstichting het Catharina ziekenhuis Eindhoven en de KNMP hebben een nieuwe animatie over medicijngebruik voor nierpatiënten gepresenteerd. Deze animatie is speciaal ontwikkeld voor mensen met lagere gezondheidsvaardigheden. De ontwikkeling van deze animatie is gefinancierd door ZonMw, de Nierstichting en de KNMP.

Mensen met nierfalen en dialyseren of een donornier hebben ontvangen, hebben vaak meerdere chronische aandoeningen. Zij gebruiken daarvoor vaak veel medicijnen.

Oorzaken voor verkeerd medicatiegebruik
Veel patiënten nemen hun medicatie echter niet (helemaal) zoals voorgeschreven. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Sommige medicijnen moeten bijvoorbeeld met veel water worden ingenomen, terwijl dialysepatiënten vaak zeer weinig mogen drinken. En de afweeronderdrukkende medicijnen die transplantatiepatiënten moeten gebruiken tegen afstoting van de donornier, kunnen veel bijwerkingen veroorzaken. Daarbij weet een groot deel van de patiënten niet waarom het belangrijk is om hun medicijnen op een bepaalde manier te gebruiken.

Extra ingewikkeld
Voor mensen met lagere gezondheidsvaardigheden is het extra ingewikkeld om de juiste medicijnen op de juiste wijze te gebruiken. De nieuwe animatie over medicijngebruik geeft de laaggeletterde nierpatiënt zelf meer regie en bevordert goed en veilig medicijngebruik. In acht tips wordt de gebruiker goed voorgelicht over het goed gebruik van medicatie. Bijvoorbeeld dat de patiënt de apotheker moet vertellen dat zijn nieren niet goed werken. En dat hij de apotheker moet informeren over elders gekochte zelfzorgmiddelen die hij gebruikt.
   
Brochure Medicijnen voor nierpatiënten 

De animatie is gebaseerd op de brochure ‘Medicijnen voor nierpatiënten. Zo gebruikt u ze.’ 
Deze brochure maakt duidelijk waarom het belangrijk is om medicijnen op de juiste wijze te gebruiken. En ondersteunt optimale respons op specifieke situaties, zoals bij diarree of het vergeten van een dosis. Ook bevat de brochure een medicijnlijst die de patiënt zelf in kan vullen. De brochure is te bestellen via:  Medicijnen voor nierpatiënten. Zorgverleners kunnen hun patiënten wijzen op deze brochure of zelf deze voor hen bestellen.

Bron: Nierpatiënten Vereniging Nederland
Onder redactie van: Gerda van Beek

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.