Antimalariamiddelen tegen corona kunnen leiden tot ernstige bijwerkingen

Gebruik van de antimalariamiddelen chloroquine en hydroxychloroquine in de strijd tegen het coronavirus is discutabel. Sterker nog: het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt nadrukkelijk voor de ernstige bijwerkingen die de middelen kunnen geven. Studies laten namelijk zorgwekkende resultaten zien.

Dus niet bepaald ‘de misschien wel grootste gamechanger in de geschiedenis van de medische wereld’, zoals de Amerikaanse Donald Trump vol overtuiging beweerde. Chloroquine blijkt in het geheel niet het door hem zo geprezen wondermiddel tegen het coronavirus te zijn. Integendeel.

Verschillende complicaties

Het CBG waarschuwt voor ernstige bijwerkingen. Chloroquine en hydroxychloroquine kunnen ernstige hartritmestoornissen, lever- en nierproblemen en ernstige irreversibele oogheelkundige complicaties veroorzaken bij coronapatiënten. In sommige gevallen zelfs met dodelijke afloop, met name in een hoge dosering of in combinatie met andere medicijnen, meldt het CBG op haar site.

Monitoring noodzaak

Dit blijkt uit recente onderzoeken uitgevoerd bij patiënten. Het Europees medicijnagentschap EMA en medicijnautoriteit CBG adviseren daarom aan artsen om coronapatiënten die deze medicijnen krijgen extra goed te monitoren, in het bijzonder patiënten met bestaande hartproblemen die gevoelig zijn voor hartritmestoornissen.

Alleen COVID-19-patiënten met matig ernstige en ernstige symptomen hebben op dit moment een indicatie voor de behandeling met (hydroxy)chloroquine. De nationale behandelrichtlijn voor COVID-19 patiënten van de Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) moet hierbij worden gevolgd. Monitoring van coronapatiënten die (hydroxy)chloroquine gebruiken is noodzakelijk om ernstige bijwerkingen op tijd te kunnen achterhalen.

Geen preventieve middelen

Dat betekent ook dat chloroquine en hydroxychloroquine niet mogen niet worden gebruikt ter preventie van COVID-19. Hiervoor is geen onderbouwing. Ook moet (hydroxy)chloroquine niet worden gegeven aan patiënten met verkoudheidsklachten of koorts. Ka-Chun Cheung, hoofd van het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP: ‘ Zoals eerder gemeld is (hydroxy)chloroquine niet vrij van bijwerkingen, het is geen middel voor: ‘baat het niet, dan schaadt het niet’.’

BCG-vaccin

Deze antimalariamiddelen zijn twee van een lange reeks geneesmiddelen die worden geprobeerd in de naarstige, wereldwijde zoektocht naar een medicijn dat werkt tegen corona. Nog geen enkel middel is bewezen effectief. Zo zijn het Radboudumc en het UMC Utrecht gestart met een onderzoek naar de inzet van het BCG-vaccin. Omdat dit de afweer soms verhoogt, verkleint het mogelijk de kans op infectie met het coronavirus bij 60-plussers. Zie het artikel hierover op POCT.nl

Bronnen: CBG, KNMP, AD, Radboudumc, POCT.nl

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.