Antistollingsmedicatie vergt bij een aantal specifieke patiëntengroepen bijzondere aandacht. Zo kunnen afwijkende doseringsadviezen of contra-indicaties gelden bij patiënten met morbide obesitas en na bariatrische chirurgie. Dit artikel geeft hiervan een aantal voorbeelden. Voorschrijvers en apothekers krijgen in toenemende mate te maken met patiënten met morbide obesitas die al dan niet bariatrische chirurgie hebben ondergaan. Het aantal zwaarlijvige Nederlanders neemt gestaag toe en daarmee groeit ook het aantal bariatrische operaties. Op dit moment vinden er in Nederland jaarlijks ongeveer 12.000 bariatrische operaties plaats, vaker bij vrouwen dan bij mannen, om extreem overgewicht de baas te worden (zie ook kader). De meest voorkomende ingrepen zijn de gastric bypass – waarbij de absorptiecapaciteit van de dunne darm wordt ingeperkt en de maag wordt verkleind – en de gastric sleeve – waarbij alleen de maag wordt verkleind. De maagband wordt niet of nauwelijks meer toegepast. Farmacotherapeutisch is het een grote uitdaging geneesmiddelen te doseren…
Antistollingsmedicatie instellen na maagverkleining: een hele kunst
Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Bij DOAC’s is voorschrijven op maat nodig
Doseringen die niet passen bij de indicatie, onderdoseringen en voorschrijffouten: geregeld gaat het mis bij het voorschrijven van DOAC’s, zo blijkt uit een studie die recent is gepubliceerd in het European Journal of Clinical Pharmacology.

Dreigend tekort aan Actilyse en Metalyse
Vanwege dreigende tekorten mogen Actilyse® (alteplase) en Metalyse® (tenecteplase) tijdelijk worden uitgewisseld tussen ziekenhuisapotheken.

Vervolg [Ont]regel de Zorg met veel voorbehoud
Het vervolgprogramma [Ont]regel de Zorg moet de regeldruk verminderen. Minister Helder schrijft hoe, maar erkent ook dat administratieve lasten niet altijd zijn te voorkomen.