Apotheek MMC biedt voor ontslag een veiligheidsconsult

FarmaMagazine-MaatwerkApotheken moeten continu vernieuwen, daar heeft de patiënt baat bij’’, zegt de manager van de ziekenhuisapotheek Monique van der Westerlaken tijdens het symposium ‘Maatwerk door innovatie’ in het Meander Medisch Centrum. Ze kondigde er het medicatie veiligheidsconsult aan.

Het Meander Medisch Centrum is een groot Topklinisch ziekenhuisconcern met locaties in Amersfoort, Baarn, Barneveld, Nijkerk en Leusden. Hiernaast bezit het MMC dialysecentra in Harderwijk en Zeewolde. De aandacht voor farmaceutische zorg staat op een hoog plan. Dat bleek deze maand tijdens het symposium ‘Maatwerk door innovatie’ in het MMC. Patiënten, apothekers en zorgverzekeraar gingen met elkaar in discussie over de noodzaak van continue vernieuwing in de farmaceutische zorg.

Klantvriendelijke, deskundige en betrouwbare zorg
De farmaceutische zorg is niet alleen van groot belang tijdens de ziekenhuisopname maar ook in de periode daarna. Patiënten zijn dan gebaat bij maatwerk als het om medicatie gaat. De ziekenhuisapotheek van het MMC kan niet achterblijven in innovatie als onderdeel van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Deze ziekenhuizen hebben voor veel medische specialismen opleidingen in huis en de hooggespecialiseerde zorg is gebaseerd op de nieuwste medische inzichten. De doorlopende investeringen in onderzoek en opleiding van medewerkers en in de nieuwste apparatuur, hebben als doel patiënten op klantvriendelijke, deskundige en betrouwbare wijze zorg te bieden.

Bepalend voor behandeling thuis
Dat is ook de gedachte achter het medicatie veiligheidsconsult uit de praktijk van de ziekenhuisapotheek, verklaart Monique van der Westerlaken. De medicatie van de patiënt wordt door de apotheker besproken met de behandelend arts en op maat aangepast op zijn behoefte. Daarmee worden ongewenste effecten van medicatie zoveel mogelijk uitgesloten. “Automatisering van systemen en samenwerking met andere zorgverleners zijn heel belangrijk,’’ vervolgt de apotheek manager, ‘’maar minstens zo belangrijk is het om patiënten al in het ziekenhuis actiever bij hun behandeling met medicatie te betrekken. Dat bepaalt mede het succes van de verdere behandeling thuis.”

Tekst: Kees Kommer

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn anno 2021

‘Inflammatory bowel disease’ (IBD; inflammatoire darmziekten) is de paraplu waaronder colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn worden samengevat. Deze ziekten hebben bepaalde overeenkomsten voor wat betreft hun klachten en symptomen maar er zijn ook duidelijke verschillen. In ongeveer 10% van de gevallen zijn de kenmerken van zowel colitis ulcerosa als de ziekte van Crohn aanwezig. In deze gevallen spreekt men van niet-classificeerbare colitis. De incidentie/prevalentie van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn (per 100.000 personen) ca. 10/60 resp. ca. 7/45. Wat zijn de overeenkomsten tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn? Beide zijn chronische ziekten en beginnen vaak in de tienerjaren of op jonge volwassen leeftijd – maar zij kunnen zich op elke leeftijd openbaren. Zij komen ongeveer even vaak bij vrouwen voor als bij mannen. De verschijnselen van beide ziekten lijken veel op elkaar en de oorzaken van beide zijn onbekend. Ook zijn er factoren…

Maatwerk en tijd nodig voor goede zorg rond de menopauze

NHG-Standaard De overgang ingehaald door nieuwe ontwikkelingen Doordat de NHG-standaard De overgang uit 2012 hormoonbehandeling bij vrouwen in de overgang afraadt en doorverwijzen naar tweede lijn niet nodig vindt, lopen veel vrouwen met overgangsklachten onnodig met hun klachten door of komen in de ziektewet terecht, volgens gynaecoloog Ingrid Pinas en apotheker Eric van der Borg die samen met Henk Franke, gynaecoloog en osteoporosespecialist nascholingen verzorgen voor apothekers, huisartsen en bedrijfsartsen. “Bij overgangsklachten is maatwerk nodig en daarvoor is tijd en up-to-date-kennis nodig, zoals in de NVOG-richtlijn Management rondom Menopauze uit 20181 wordt beschreven.” Vrouwen met overgangsklachten onbehandeld rond laten lopen, heeft grote gevolgen. Allereerst voor het welzijn van de vrouwen: door goede voorlichting en ondersteuning met leefstijlinterventies en zo nodig gebruik van hormoonvervangende therapie en andere medicatie neemt de kwaliteit van leven toe en wordt bijvoorbeeld het cardiovasculaire risico ingedamd. Daarnaast zijn onbehandelde ernstige klachten geassocieerd met meer ziekteverzuim. Menopauzezorg…

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.