Meteen naar de inhoud

Apotheek MMC biedt voor ontslag een veiligheidsconsult

FarmaMagazine-MaatwerkApotheken moeten continu vernieuwen, daar heeft de patiënt baat bij’’, zegt de manager van de ziekenhuisapotheek Monique van der Westerlaken tijdens het symposium ‘Maatwerk door innovatie’ in het Meander Medisch Centrum. Ze kondigde er het medicatie veiligheidsconsult aan.

Het Meander Medisch Centrum is een groot Topklinisch ziekenhuisconcern met locaties in Amersfoort, Baarn, Barneveld, Nijkerk en Leusden. Hiernaast bezit het MMC dialysecentra in Harderwijk en Zeewolde. De aandacht voor farmaceutische zorg staat op een hoog plan. Dat bleek deze maand tijdens het symposium ‘Maatwerk door innovatie’ in het MMC. Patiënten, apothekers en zorgverzekeraar gingen met elkaar in discussie over de noodzaak van continue vernieuwing in de farmaceutische zorg.

Klantvriendelijke, deskundige en betrouwbare zorg
De farmaceutische zorg is niet alleen van groot belang tijdens de ziekenhuisopname maar ook in de periode daarna. Patiënten zijn dan gebaat bij maatwerk als het om medicatie gaat. De ziekenhuisapotheek van het MMC kan niet achterblijven in innovatie als onderdeel van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Deze ziekenhuizen hebben voor veel medische specialismen opleidingen in huis en de hooggespecialiseerde zorg is gebaseerd op de nieuwste medische inzichten. De doorlopende investeringen in onderzoek en opleiding van medewerkers en in de nieuwste apparatuur, hebben als doel patiënten op klantvriendelijke, deskundige en betrouwbare wijze zorg te bieden.

Bepalend voor behandeling thuis
Dat is ook de gedachte achter het medicatie veiligheidsconsult uit de praktijk van de ziekenhuisapotheek, verklaart Monique van der Westerlaken. De medicatie van de patiënt wordt door de apotheker besproken met de behandelend arts en op maat aangepast op zijn behoefte. Daarmee worden ongewenste effecten van medicatie zoveel mogelijk uitgesloten. “Automatisering van systemen en samenwerking met andere zorgverleners zijn heel belangrijk,’’ vervolgt de apotheek manager, ‘’maar minstens zo belangrijk is het om patiënten al in het ziekenhuis actiever bij hun behandeling met medicatie te betrekken. Dat bepaalt mede het succes van de verdere behandeling thuis.”

Tekst: Kees Kommer

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Alarmfase voor apenpokken

De WHO heeft Monkeypox, ofwel apenpokken, aangemerkt (als ‘internationaal gevaar voor de volksgezondheid’. De ziekte verspreidt zich in gebieden waar het eerder niet voorkwam.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens