Apotheker gaat ‘Zelf aan het Roer’ staan

roerDe protestbeweging van huisartsen Het Roer Moet Om gaat zich uitbreiden naar andere medisch professionals. Er is een nieuwe lichting roergangers, ondersteund door de VvAA, die de verloren autonomie van de zorgverleners wil terugveroveren. Ze komen tijdens een congres op 22 juni, dat in het teken staat van Zelf aan het Roer, met een manifest.

Het succes dat de huisartsen met hun actie oogstten, bleef in andere segmenten van de zorgsector niet onopgemerkt. Op een huisartsencongres vorige maand namen apotheker Aris Prins, fysiotherapeut Marije de Leur en medisch specialist Viola Verhoef symbolisch het stokje over van Lucas Fraza, initiatiefnemer van Het Roer Moet Om. Zij vormen het gezicht van Het Roer Moet OM 2.0 dat tot doel heeft zorgverleners weer verantwoordelijk te maken voor de kwaliteit van zorg.

Terug naar waar het echt om draait
De VvAA, dienstverlener aan medisch professionals, ondersteunt de nieuwe lichting roergangers. Op de website van de VvAA staan filmpjes waarin enkele ‘roergangers’ vertellen over de transitie die volgens hen nodig is. Apotheker Aris Prins: “Op basis van kwaliteit kunnen we het gewoon niet met elkaar oneens zijn. Je mag ons op onze kwaliteit afrekenen; als de zelf de regie nemen om die kwaliteit te borgen, kunnen we veel grotere stappen maken. Psychiater Cobie Groenendijk: “Het systeem van nu is erg gericht op doen, productie draaien, tijd schrijven. Maar als het gaat om de relatie tussen patiënt en arts, zou er juist veel meer tijd moeten komen voor betekenisgeving.” En fysiotherapeut Marije de Leur: “De afgelopen jaren zijn we enorm verstrikt geraakt in procesmatige zaken en wat dat betreft moet het roer nu echt om. Laten we teruggaan naar waar het echt om draait in ons vak.”

https://youtu.be/qj579FB9gw0

Congres Zelf aan het Roer
Op 22 juni vindt het VvAA-congres plaats dat in het teken staat van Zelf aan het Roer. Het is een vervolg op het jubileumcongres Tijd voor Ziel in de Zorg. VvAA ziet dat zorgverleners door alle druk van onder andere toezichthouders, beleidsmakers, verzekeraars en wet- en regelgeving, behoefte hebben aan meer autonomie en invloed op het uitoefenen van hun eigen vak. De jonge roergangers geven volgens VvAA een vervolg op de ingezette beweging die gaat over bezield leven en werken. Eigen regie is daarvoor essentieel. Het is tijd voor leiderschap en het baas zijn over eigen kwaliteit. In opmaat naar het VvAA congres, maken de nieuwe roergangers de komende weken hun zorgen manifest en werken zij toe naar een gemeenschappelijk handvest.

https://youtu.be/JFvyV_R_jdw

Onder redactie van: Kees Kommer

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.