Apotheker is ‘Leefstijlprofessional van het jaar 2020’

Openbaar apotheker en onderzoeker Anne-Margreeth Krijger-Dijkema is ‘Leefstijlprofessional van het jaar 2020’. De Vereniging Arts en Leefstijl heeft haar verkozen, omdat ze leefstijlgeneeskunde wetenschappelijk onderbouwd inzet als behandelstrategie bij type-2 diabetes. De prijs is aan haar uitgereikt op het Jaarcongres Arts en Leefstijl.

Anne-Margreet Krijger is als apotheker zeer gedreven om leefstijlgeneeskunde wetenschappelijk onderbouwd in te zetten als primaire behandelstrategie bij type-2 diabetes. In Gezondheidscentrum Stevenshof in Leiden is ze de spin-in-het-web met betrekking tot leefstijl in de zorg en aanjager van verdere implementatie. Onder meer is zij projectleider van een haalbaarheidsstudie, uitgevoerd rondom diabetes subtypering en leefstijl als medicijn voor type 2 diabetespatiënten. En juist die studie is de reden om haar als winnaar uit te roepen.

Andere organisatie

Deze haalbaarheidsstudie rondom diabetessubtypering en leefstijl als medicijn voor type 2 diabetes vindt plaats binnen samenwerkingsverband Stevenshof, uitgevoerd met een beperkt budget. Dat betekende dat een team van 2 huisartsen, 4 POH’s, 1 diëtiste en de apotheker (Anne-Margreet) de organisatie rondom type 2 diabetes zorg totaal anders hebben ingericht en uitgevoerd. De zorgprofessionals zijn erg positief over deze aanpak.

Vervolg

Uit het onderzoek blijkt dat verandering van leefstijl diabetes type 2 bij patiënten kan terugdringen. Het onderzoek krijgt een vervolg in een groter samenwerkingsverband en met een grotere patiëntenpopulatie.

Anne-Margreeth Krijger-Dijkema is sinds 1997 werkzaam als apotheker in apotheek Stevenshof. Daarnaast werkt zij sinds 2010 bij SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy, werkt zij aan de Diabetes-richtlijn van de KNMP en is ze projectleider ‘Diabetypering en leefstijl als medicijn’ (DLAM).

Bronnen: Arts en Leefstijl, apotheek Stevenshof

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.