Apothekers boos over beleid Zilveren Kruis inzake medische hulpmiddelen

Zilveren Kruis heeft de contracten voor het vergoeden van medische hulpmiddelen door apotheken opgezegd. Apothekers vinden dat dit besluit ten koste gaat van de toegankelijkheid van de lokale zorg en het de samenwerkingsafspraken tussen huisarts, wijkverpleging en apotheek ondermijnt. Zij hebben de Tweede Kamer benaderd met het verzoek druk uit te oefenen op de zorgverzekeraar dit besluit terug te draaien.

Voorheen konden verzekerden van het Zilveren Kruis hulpmiddelen, zoals diabetes-, incontinentie-, stoma- en verbandmaterialen en medische voeding (DISVV), bij hun apotheek halen. Per 1 januari jl. vergoedt Zilveren Kruis echter de kosten daarvan alleen als die medische hulpmiddelen worden betrokken via landelijk opererende leveranciers, zoals bijvoorbeeld Mediq

Volgens de apothekers ontstaan hierdoor schrijnende situaties waarbij patiënten te lang moeten wachten op incontinentieluiers, naaldjes om insuline te spuiten, verbandmiddelen om wonden te verzorgen of infuusjes voor terminale pijnbestrijding.

Petitie met bijna 6.000 handtekeningen

Daarop is NApCo (Nederlandse Apothekers Coöperatie) gestart met een petitie om Zilveren Kruis op te roepen terug te komen op het besluit om de levering van medische hulpmiddelen door apotheken niet meer te contracteren. Deze petitie is inmiddels zo’n 5700 keer ondertekend door onder meer openbare apothekers, artsen en wijkverpleegkundigen. Want juist samenwerking tussen huisarts, wijkverpleging en openbare apotheek zorgt voor een fijnmazig zorgnetwerk in de wijk, passend in de visie van ‘De Juiste Zorg op De Juiste Plek’ en ‘Langer Thuis’. Dat zorgnetwerk is vooral van belang bij de zorg ouderen en kwetsbare patiënten. Uitsluiting van openbare apothekers voor het leveren van hulpmiddelen zet de toegankelijkheid van lokale zorg onder druk, aldus de ondertekenaars.

Te late spoedleveringen

“Dit netwerk zorgt voor een optimale en doelmatige zorg aan patiënten. Zilveren Kruis gaat volledig voorbij aan de belangrijke rol die de apotheker heeft in dit netwerk”, zegt bestuurslid Frank de Ligt van NApCo. “We krijgen nu al signalen van schrijnende situaties waarbij spoedleveringen voor wonden, katheterisatie en terminale pijnbestrijding via postorderbedrijven te laat of niet worden geleverd. Apotheken leveren wel op tijd en in een spoedeisende situatie direct.”

Meer informatie

De petitie ‘Behoud beschikbaarheid hulpmiddelen dichtbij de patiënt’ is aangeboden aan de Tweede Kamer. Zorgwoordvoerders van VVD, PVV en 50Plus hebben deze in ontvangst genomen. Beluister ook het interview op Radio 1, met tevens een reactie van het Zilveren Kruis, over deze kwestie.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Het begon op de fiets

Wanneer een patiënt een nieuwe inhalator krijgt voorgeschreven, geven enkel wij standaard uitleg over het gebruik. Die afspraken zijn regio breed gemaakt.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.