Meteen naar de inhoud

Apothekers, zoek de zon op!

zon-webNu de Wmo in 2015 een feit wordt, moeten ook apothekers zich op de veranderingen voorbereiden. De zorg decentraliseert, gaat vaker ander de Zorgverzekeringswet vallen, patiënten wonen langer thuis en de apotheker zal vaker met de gemeente te maken krijgen.

Met het ontmantelen van de AWBZ gaan vormen van zorg als begeleiding en dagbesteding naar de gemeenten. Er vind een herstructurering plaats van instellingen, patiënten zullen langer thuis blijven wonen en hun behoefte aan ingewikkelder zorg groeit. De gemeente wordt een nieuw en belangrijk aanspreekpunt voor zorg in wijk, dorp of stad.

Bij het langer thuis wonen zullen mensen hun apotheek in de wijk blijven bezoeken. Het zullen veelal patiënten zijn met meerdere aandoeningen, met een chronisch gebruik van medicijnen en soms ook andersoortige zorg, zoals bij psychiatrische patiënten en ouderen met een abonnement op de thuiszorg.

Het is geen optie om deze grote veranderingen af te wachten, zoek de nieuwe zorg op, wees goed voorbereid op de decentralisatie van zorg, kijk waar de kansen voor de apotheek liggen. De KNMP heeft bijvoorbeeld een brochure uitgebracht met tips voor het voorbereiden van een gesprek met de gemeente. Groothandels bereiden hun afnemers voor op de nieuwe situatie. Zo heeft Mosadex het product OVIS, waarmee de zichtbare en actieve rol van de apotheek binnen de eerste lijn kan worden versterkt. In alle gevallen geldt eigenlijk: apotheker zoek de zon op met de nieuwe zorg in buurt, wijk, dorp of stad.

Tekst: Kees Kommer

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens