Meteen naar de inhoud

AstraZeneca-vaccinaties staan on hold

Vaccinatie met AstraZeneca-vaccin is tijdelijk stopgezet. In ieder geval wordt t/m 28 maart dit vaccin niet toegediend en worden alle afspraken worden afgezegd. Deze maatregel hebben geen gevolgen voor geplande vaccinaties met de vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna. Aanleiding voor de tijdelijke stopzetting zijn zes nieuwe meldingen in Denemarken en Noorwegen van ernstige bloedstollingen in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes.

Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar.

CBG-advies
Minister de Jonge neemt het besluit van stopzetting van het AstraZeneca-vaccin op advies van medicijnautoriteit CBG. Minister de Jonge sluit zich daarbij aan. Hij vindt het van groot belang dat de meldingen eerst goed worden onderzocht voordat eventueel het AstraZeneca-vaccin weer wordt toegediend. Hugo de Jonge licht zijn besluit toe in een Kamerbrief. Het RIVM heeft de huisartsen en GGD’en geïnformeerd over dit besluit.

Verband nog niet aangetoond
Overigens zijn in ons land zijn geen situaties met dergelijke bijwerkingen bekend. Een oorzakelijk verband is nog niet aangetoond, benadrukt medicijnautoriteit CBG. Ze heeft het advies uitgebracht uit voorzorg totdat er meer duidelijkheid is, omdat het gaat om weliswaar zeldzame, maar wel zeer ernstige meldingen. Het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het EMA onderzoekt op dit moment alle meldingen na vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca van aandoeningen die met bloedstolling te maken hebben.

Bijna 300.000 afspraken afgezegd
In Nederland ontvangen mensen van 60 t/m 64 jaar, mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas via hun huisarts, patiënten in ggz-instellingen en medewerkers in de langdurige zorg het vaccin van AstraZeneca. Voor mensen die al een eerste prik met AstraZeneca hebben gehad, zijn de gevolgen nog niet bekend, aangezien er twaalf weken tussen de eerste en tweede prik zit. De eerste prikken werden op 12 februari gezet. Vooralsnog moeten er bijna 289.000 prikafspraken worden afgezegd.

Contact opnemen bij klachten
Het advies aan mensen die een vaccinatie van AstraZeneca hebben gehad, om direct contact op te nemen met een arts bij onverwachte of onbekende klachten en/of bij het ontstaan van grotere of kleine blauwe plekjes (puntbloedingen) in de huid.

Bronnen: Rijksoverheid, CBG, RIVM

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens