Automatische pop-up leidt tot meer gebruikerservaringen

Als een geneesmiddel op de markt komt, is nog weinig bekend over bijwerkingen en ervaringen in het dagelijks gebruik. Om deze cruciale informatie sneller beschikbaar te krijgen, is het ‘Lareb Intensive Monitoring’ (LIM) ontwikkeld. Deze speciaal ontwikkelde pop-up in het apotheeksysteem zorgt ervoor dat meer patiënten hun ervaringen daaraan toevoegen.

LIM is in 2008 ontwikkeld om systematischer ervaringen van patiënten uit te vragen. Dat levert andere informatie op over bijwerkingen, die relevant is voor beslissingen van patiënt en zorgverlener rond het gebruik van een geneesmiddel.

Digitale tool
Bij de eerste uitgifte van een medicijn is het de bedoeling dat de patiënt een flyer meekrijgt over LIM, maar in de praktijk gebeurt dat niet altijd. De patiënt krijgt al zoveel informatie over het middel zelf. Maar ook als de patiënt wel een flyer meekrijgt, schiet deelname er vaak bij in. Een digitale uitnodiging past veel beter bij de huidige dagelijkse praktijk. Daarom is een automatische pop-up in het apotheeksysteem ontwikkeld. De pop-up, NAlert, verschijnt op het scherm van de assistent zodra er een eerste uitgifte plaatsvindt van een geneesmiddel dat met wordt gevolgd met LIM. De apotheekmedewerker kan de patiënt een e-mail sturen met een uitnodiging om mee te doen. Eigentijdser en effectiever.

Grotere deelname LIM
De methode is een half jaar getest in 30 apotheken. Het ging om het LIM-onderzoek naar gebruikservaringen met DOAC’s. De resultaten waren erg positief. De deelname aan LIM steeg aanzienlijk. En pilotapothekers vonden de werkwijze goed aansluiten op de huidige manier van werken in de apotheek.

Samenwerkingspartijen
Lareb heeft voor dit project samengewerkt Service Apotheek en NControl, het bedrijf dat de software doet voor Service Apotheek.

Meer informatie
Lees op de site van ZonMw het interview met Anne-Marie van Gorp, apotheker en wetenschappelijk beoordelaar bij Bijwerkingencentrum Lareb. Zij was betrokken bij het ZonMw-project ‘Optimaal benutten van patiëntervaringen met behulp van Lareb Intensive Monitoring’.

Bron: ZonMW

 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Het begon op de fiets

Wanneer een patiënt een nieuwe inhalator krijgt voorgeschreven, geven enkel wij standaard uitleg over het gebruik. Die afspraken zijn regio breed gemaakt.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.