Bart Tolhuisen (Brocacef): Alle apotheken blijven open

Bart Tolhuisen -FarmaMagazineDe voorgenomen verkoop van Mediq apotheken en groothandel aan Brocacef betekent het einde van de OPG-apotheek. En de start van een nieuwe apotheekorganisatie. Maar eerst moeten de mededingingsautoriteiten de overname goedkeuren. Bart Tolhuisen, groepsdirectielid van Brocacef, over het waarom van de overname en de plannen voor de toekomst.

Het interview met Bart Tolhuisen vindt plaats op zijn kamer bij Brocacef aan de Straatweg in Maarssen. Wie op een heldere dag uit dat raam kijkt, ziet het markante, glazen gebouw van Mediq aan de snelweg A2 liggen. De twee concurrenten worden nu dus een. Maar eerst moeten de waakhonden Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de deal goedkeuren. Een paar zaken zijn al wel duidelijk. Na het ja-woord wordt het kantoor van Brocacef de thuisbasis van de nieuwe organisatie. Ook verdwijnt de naam Mediq uit het straatbeeld: de overgenomen apotheken in eigendom en die van aangesloten franchisenemers krijgen allemaal de naam BENU op de gevel. Daarmee komt er dus een einde aan de apotheken die ooit onder de naam OPG zijn begonnen.

Hoe het nieuwe bestuur eruit ziet is nog niet duidelijk. Dat is aan de raad van commissarissen. Wel is duidelijk dat de huidige bestuursleden van Brocacef zullen aanblijven in het nieuwe bestuur. Die bestaat uit Peter de Jong als directievoorzitter, Bart Tolhuisen als groepsdirecteur retail en Johan Eeken die verantwoordelijk is voor financiën. Tolhuisen wikt en weegt zijn woorden. Zeker nu de officiële goedkeuring nog moet volgen weet hij dat het verstandig is om niet al te grote woorden te gebruiken. Daar is hij de man ook niet naar. Hij gelooft in samenwerking en overleg. Met de markt, de zelfstandige apothekers en met zorgverzekeraars.

Grootste apotheekorganisatie
Door de overname ontstaat in een klap de grootse apotheekorganisatie. Wie straks het aantal outlets in de straat telt zou wel eens tot boven de 600 kunnen komen (eigendomsapotheken en zelfstandige apotheken waarmee onder de BENU-vlag nauw samengewerkt wordt).
Maar macht, daar gaat het niet om, zo straalt Tolhuisen uit. Het gaat om efficiëntie, doelmatigheid en kwaliteit. Alleen daarmee bindt je klanten. En zorgverzekeraars.

Waarom hebben jullie Mediq overgenomen?
“De ambitie van Brocacef is om marktleider te worden. Met de samenvoeging van de apotheken van Lloyds en Escura  en het aantal klanten dat Brocacef voor zich heeft gewonnen de afgelopen jaren is het marktaandeel voor de groothandel gegroeid van 14 naar bijna 22 procent. Het aantal BENU-Apotheken is gestegen van 120 naar meer dan 300 (inclusief franchisenemers en partners). Maa r om marktleider te worden moet je een grote acquisitie plegen. Toen Advent, de eigenaar van Mediq, vorig jaar besloot om de apotheken en groothandel te verkopen waren wij natuurlijk geïnteresseerd.”

Was het een makkelijk biedingsproces?
“Dat moet je aan Mediq vragen. Er waren veel partijen geïnteresseerd. Logisch ook, want Mediq is een mooi bedrijf.”

Het bleef tot op de laatste dag spannend?
“Dat weten we niet. Voor ons was het tot het laatste moment heel spannend. Het is een unieke kans. Er zijn niet zoveel bedrijven vergelijkbaar met Mediq om over te nemen”

En toen u het nieuws hoorde?
“Natuurlijk waren we enthousiast dat wij de gegadigde bleken te zijn om Mediq over te nemen. Het gekke is dat als je zo intensief bezig bent dat je en heel blij bent en tegelijkertijd ook heel moe.”

Wat was de doorslaggevende factor?
“Dat is altijd een combinatie van het juiste inhoudelijke plan met het juiste bod. Dat was nu ook het geval.”

Hoeveel hebben jullie betaald?
“Over de financiële consequenties van de deal geven we geen details .”

Maar hoe gaat u dat bedrag dan terugverdienen?
“In tegenstelling tot het geluid dat ik wel eens hoor in de markt is Mediq een gezond bedrijf. Verschillende activiteiten die Mediq doet, vinden echter ook bij ons plaats. Zo ontwikkelen we nu op twee plaatsen software, hebben we beiden zorgprogramma’s en ga zo maar door. Door in de back office zaken samen te voegen en slimmer te organiseren kunnen we veel efficiënter zijn. Op basis van best of both worlds gaan we alle processen integreren. Als Mediq excelleert op bepaalde vlakken, dan gaan we die leidend maken. En omgekeerd natuurlijk ook. Zo kunnen we betere zorg leveren tegen lagere kosten. Maar eerst is het wachten op de goedkeuring van de overname.”

Verwacht u problemen met de NZa?
“De NZa doet een toets op de zorginhoud. Hoe is die geregeld straks? Als die goedkeuring binnen is, gaat de ACM de mededingingstoets doen. We verwachten dat dit gehele proces voor de zomer is afgerond. Wel zijn we bezig met de voorbereiding op de integratie van Mediq en Brocacef. Zodat we na de goedkeuring direct aan de slag kunnen gaan. Ondertussen blijven we gewoon concurrenten van elkaar. We mogen ons voorbereiden op de integratie, praten over de plannen, maar geen vertrouwelijke informatie uitwisselen.”

Gaan alle medewerkers straks mee naar Brocacef?
“Er zullen dubbelfuncties ontstaan, dat is onontkoombaar. Uiteraard zullen we daarin als goed werkgever handelen en de bestaande wetgeving respecteren. In afstemming met de centrale ondernemingsraad en vakbonden komt een sociaal plan tot stand voor die collega’s waarvan we helaas afscheid moeten gaan nemen.”

Blijven alle apotheken open?
“We hebben Mediq gekocht met de doelstelling dat alle apotheken open blijven. Wel kan de ACM bepalen dat we apotheken moeten verkopen. Dat is aan de ACM. Daarom kunnen we nu geen getallen noemen. Ik verwacht dat we een beperkt aantal apotheken moeten verkopen.”

Jullie praten over 324 BENU Apotheken straks. Het zijn er toch 600?
“De 115 apotheken in eigendom van Brocacef en de 209 Mediq, maken samen 324. Daarnaast zijn er franchiseapotheken. Dat zijn zelfstandig apothekers. Ook zij profiteren mee van de mogelijkheden die de nieuwe organisatie straks biedt. We verwachten dat de klanten van Mediq groothandel mee overstappen. Wij gaan er alles aan doen om ze mee over te laten gaan. En in totaal kom je dan inderdaad uit op zo’n 600 apotheken onder de BENU-vlag.”

De taart is nu definitief verdeeld: Mosadex voor zelfstandigen en Brocacef voor de keten
“Onze franchisenemers zijn zelfstandig apothekers. Die zijn en blijven belangrijk voor ons. Die apothekers willen zelf bepalen hoe ze het bedrijf leiden. Dat begrijpen we heel goed. Maar zonder hulp is het lastig om zelfstandig te ondernemen. We hebben meer zelfstandigen als klant dan apotheken in eigendom. Dat zegt genoeg. Ik verwacht dat ook de laatste 200 zelfstandige apothekers de komende jaren zich zullen aansluiten bij een van de in de markt beschikbare samenwerkingsvormen.”

U blijft geloven in de apotheek in de wijk?
“Jazeker! Wel gaan apotheken steeds meer naar gezondheidscentra, samen met huisartsen en andere zorgverleners. Om geïntegreerde zorg in de wijk te leveren helpt het enorm als je samen in een pand zit. Nu al zit 45 procent van de apotheken in gezondheidscentra. Over vijf jaar zou dat naar mijn verwachting  70 procent kunnen zijn. Politiek, zorgverzekeraars en huisartsen willen dat ook.”

Wel komen er andere uitgifteplekken voor medicatie. Zo staan er steeds meer uitgifteautomaten buiten de BENU Apotheek. Als service voor de klant. “Verbeteren van de zorg en efficiëntie bijten elkaar niet. Het is altijd de keuze van de klant om gebruik te maken van een uitgifteautomaat. Maar een automaat zal de apotheek nooit vervangen.”

En gaan jullie medicatie verkopen in de supermarkt?
“We zijn benieuwd naar de ervaringen van Mediq met de samenwerking die zij op dit moment hebben in een aantal supermarkten van Jumbo. Wat vindt de klant ervan om daar medicatie op te halen?  Het antwoord daarop zal leidend zijn in ons besluit.”

U bent dus positief over de toekomst?
“Natuurlijk ben ik dat. Anders neem je Mediq niet over. We geloven in de farmacie, in de apotheker die lokaal zorg levert. Ik hoor stakeholders positiever praten over de apotheker. We worden gewaardeerd. Wel mogen apothekers wat mij betreft zelfbewuster in het leven staan. Ik denk wel eens dat apothekers de grootste criticaster van zichzelf zijn. Stop daar eens mee. Wees trots op wat je doet en hebt bereikt.”

Tekst: Niels van HaarlemFotografie: Frank Groeliken

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.