BD Rowa™: betrouwbare partner voor de apotheek

BD Rowa™ is een betrouwbare partner voor de apotheek, distributiecentra en ziekenhuizen van morgen. Niet voor niets zijn de Rowa-systemen bij de Duitse Coop-Study bekroond met de eerste plaats in de categorie ‘Beste automatenproducten’. Bij Rowa™ zit innovatie in de genen: het bedrijf denkt mee en loopt voorop in de ontwikkelingen. Recent heeft ze twee nieuwe innovaties op de markt gebracht: de BD Rowa™ Pickup afhaalterminal en het BD Rowa Dose™ systeem.

De Pickup afhaalterminaal is een echte aanwinst voor de apotheker. Het bespaart veel tijd, voor zowel het personeel als de patiënt. Geef deze afhaalterminal een zichtbare plaats in de apotheek. Of semi-outdoor, met als voordeel dat deze dan 24/7 uur beschikbaar is.

Niet naar de balie
De patiënt die online zijn geneesmiddelen heeft besteld, krijgt een unieke bar- of cijfercode. Ook als bepaalde medicijnen niet op voorraad zijn, kan de betreffende patiënt zo’n code krijgen. Met zo’n code kunnen klanten hun medicatie afhalen bij de Pickup terminal. Dat betekent wel een bezoek aan de apotheek, maar je niet hoeven te vervoegen aan de balie.

Aan de Rowa Pickup afhaalterminal kan een betalingsmogelijkheid worden gekoppeld. Zo kunnen ook veelgebruikte medicijnen zonder recept via dit systeem worden gekocht. Denk aan paracetamol, ibuprofen, de reisapotheek, enzovoorts.

Extra service
“Zo biedt de apotheker een extra service”, zegt Gino Buekers, Sales Leader Benelux van BD Rowa. “De fysieke apotheek blijft een vertrouwde en centrale plek voor de farmaceutische zorg. Tegelijk maakt de Pickup afhaalterminal het de klant makkelijker, omdat wachten bij de balie niet meer nodig is. En de apotheker houdt zo meer tijd over voor klanten die persoonlijk advies nodig hebben. Ook al gaat maar zo’n 20 procent van de medicatie via de afhaalterminal, bespaart het toch 20 procent van de tijd.”

Veiligheid staat bovenaan
De afhaalterminal staat in rechtstreekse verbinding met de robot elders in de apotheek. Buekers: “In het verlengde van de invoering van de FMD is er een nieuw protocol, dat het toelaat om via een afhaalterminal medicatie af te halen. Daardoor hebben wij deze nu kunnen ontwikkelen. Uiteraard is gegarandeerde veiligheid een topprioriteit.”

BD Rowa Dose systeem
Dat geldt ook voor de ontwikkeling van het BD Rowa Dose systeem. “Dit systeem is al een paar jaar in ontwikkeling”, licht Buekers toe. “Het aantal medicijnrollen neemt snel toe. Zeker in Nederland, dat op het gebied van patiënt-specifieke verpakkingen een early adapter is. Het Rowa Dose systeem verdeelt de medicatie op een veilige, en tegelijk uiterst snelle wijze. Ondanks de zeer hoge productiesnelheid is Rowa Dose ongekend nauwkeurig in het afvullen van de zakjes. Dit bespaart veel tijd en geld in het traject van controle, correctie en hercontrole.”

In de afgelopen jaren is het systeem in pilotsituaties uitgebreid getest. “Het is in die tijd dermate verfijnd tot zo’n hoge kwaliteit, dat we het wereldwijd uitzetten. Een goede zaak, want met het gebruik van individuele zakjesverpakkingen neemt het gemak, de therapietrouw en de medicatieveiligheid voor de individuele patiënt sterk toe.”

Klik hier voor meer informatie.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BD Rowa.

Gerelateerde berichten

  • Minister Bruins wil transparantie in geneesmiddelenprijzenMinister Bruins wil transparantie in geneesmiddelenprijzen “Een mensenleven is oneindig veel waard. Maar de budgetten zijn niet oneindig. Dat is een van de grootste dilemma’s in de gezondheidszorg. Daarom moet er iets veranderen. Simpelweg omdat […]
  • Herhaalrecept uit de muur Het is een aantrekkelijk idee: de patiënt die alleen maar voor herhaalmedicatie komt niet meer in de wachtrij voor de balie laten staan, maar deze medicatie gewoon uit een in de muur […]
  • LET’s talk Soms zit het mee en soms zit het tegen. Soms krijg je toezeggingen uit het buitenland en gebeurt er uiteindelijk niks en soms - meestal - krijg je meer dan je had gehoopt. Zoals deze […]
  • De apotheek van de toekomstDe apotheek van de toekomst Eindhovense apotheken scheiden logistiek van zorg - Een aantal apotheken van SGE transformeert naar ‘Medipunten’. Eindhovenaren kunnen daar eerder aangevraagde medicatie ophalen en met een […]
  • De Centrale ApotheekDe Centrale Apotheek Wettelijk moet elke apotheek een balie en een spreekkamer hebben. Dus in het immense bedrijfspand van De Centrale Apotheek (DCA) in Roden zíjn die er ook. Tot nu toe heeft DCA welgeteld […]

Auteur: redactie
Categorie: Opinie