Behandeling vrijwel altijd effectief, maar te weinig ingezet

Allergische rinitis is een veel voorkomende aandoening met een grote impact op het dagelijkse leven. De meeste patiënten zoeken hun heil bij de drogist en missen zo een succesvolle behandeling via de arts. Onderbehandeling ligt daarom op de loer. Vooral apothekers hebben de taak om therapietrouw te bevorderen bij chronisch gebruik van neussprays met corticosteroïden. Allergische rinitis komt heel vaak voor, in Europa hebben zo’n 150 miljoen mensen dit en in Nederland heeft 25 tot 30 procent van de bevolking, vermoedelijk rond de 5 miljoen mensen, hier last van. Allergische rinitis komt vooral voor tussen 5 en 45 jaar. De piek bevindt zich tussen 19 en 24 jaar. “Vanaf de jaren zestig uit de vorige eeuw is het aantal mensen met allergische rinitis per decennium ongeveer verdubbeld, tot 2010, toen het plafond bereikt leek te zijn”, zegt prof. dr. Wytske Fokkens, hoogleraar keel- neus- en oorheelkunde (KNO) aan de Universteit…

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Het begon op de fiets

Wanneer een patiënt een nieuwe inhalator krijgt voorgeschreven, geven enkel wij standaard uitleg over het gebruik. Die afspraken zijn regio breed gemaakt.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.