Meteen naar de inhoud

Blog ApotheekPartners: Van apotheker naar bedrijfskundige

Apotheek PartnersApotheker
apo·the·ker (de; m,v; meervoud: apothekers), apo·the·ke·res (de; v; meervoud: apothekeressen) 
1: wettelijk bevoegd bereider en verkoper van geneesmiddelen
Meer zorgtaken

Het klinkt op deze manier eenvoudig. Maar als je er over nadenkt weet je dat de uitvoering van een bereiding of het verstrekken van een geneesmiddel nogal complexe situaties zijn. En wordt er van alles doorgevoerd, denk hierbij aan MFB’s, medicatiereviews en andere zorgafspraken. En er wordt ook steeds meer verwacht van een apotheek, meer zorg, maar je krijgt minder geld. Hoe ga je om kostenbesparing zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen? Dat lijkt bijna niet doen.
Wij als Apotheek Partners geloven heel erg in het principe ‘doen waar je goed in bent’. Dus de juiste mensen op de juiste plek zetten. Ook dit klinkt eenvoudig, maar is in de praktijk niet het geval.
Bedrijfskundige
De rol van een apotheker lijkt wel steeds meer de rol van een bedrijfskundige te worden. Juist, bedrijfskunde. Ook hiervan even de definitie uit de Dikke van Dale:
be·drijfs·kun·de (de; v) 1: wetenschap die zich bezighoudt met bestuur en leiding van het bedrijf.
Keuzes
Dit houdt wel in dat je veel keuzes moet maken in de uitvoering van de dagelijkse bedrijfsvoering. En geen enkele keuze zal per se goed of fout zijn, als er maar goed over nagedacht wordt. Maar juist dat nadenken en het maken van die keuzes is zo lastig. Dat ervaren wij al als startende ondernemers. Alles hangt met elkaar samen. Als je het één beslist, heeft het weer consequenties voor het ander. Je wilt risico, maar ook weer niet teveel. Veel risico betekent dat je veel kan verdienen, maar is ten behoeve van je klant en de zorg die je beidt of gaat dat ten koste van je klant?
Kansen
Allemaal vraagstukken waar we vaak mee geconfronteerd worden in onze gesprekken met apothekers. Wij zien het probleem, wij zien de werkdruk, wij zien de vermindering van inkomsten, maar we zien ook een hoog opgeleide groep die als enige in Nederland dé farmaceutische rol heeft direct richting patiënten. Wij zien kansen om te centraliseren; waarom niet centraal iemand aannemen die op meerdere plekken een helpende hand kan bieden? Oké dit neemt weer kosten met zich mee, maar het levert nog meer op. En door de tijd die je hiermee afkoopt kan je zelf doen waar je goed in bent.
Doelen stellen

Ook doel- en resultaatgericht werken zijn begrippen die meer praktische lading moeten krijgen in de apotheek. Niet zeggen of vinden dat we iets gaan doen. Maar opschrijven, mensen verantwoordelijk maken en meenemen in je bedrijfsvoering. We kunnen het niet alleen, dus laten we vooral de mensen op de juiste plek zetten en hun kwaliteiten ontplooien en gebruiken.
Conclusie
Doe de dingen waar je goed in bent. Doe de dingen die je leuk vindt! Ga doelen stellen. En ga samen met je team zorgen dat deze behaald worden. Samen sta je sterk!
En ja… Uiteraard willen wij je best een beetje op weg helpen!
www.apotheekpartners.nlinfo@apotheekpartners.nl

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Alliance Healthcare klaar voor groei

Transparantie, samenwerken en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers waarop Alliance Healthcare zich profileert. Deze Nederlandse speler in de farmaceutische zorg en logistieke dienstverlening is onlangs overgenomen door het Amerikaanse AmerisourceBergen.

Echinacea kan helpen bij de preventie van virusinfecties

Gerandomiseerde klinische studies tonen aan dat Echinacea preventief werkt tegen infecties met endemische virussen en ook tegen infecties met SARS-CoV-2. Dr. med. Rainer Stange en prof. Sebastian Johnston van Imperial College London lichten de onderzoeken toe.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens