Meteen naar de inhoud

Brussel: Leuker kunnen we het niet maken, wel duurder…

In het laboratorium van het Radboud zijn we bezig met het ontwikkelen van een dendritische cel vaccin tegen huidkanker.

Dit houdt in dat we bepaalde immuun cellen, de dendritische cellen, uit het lichaam van patiënten halen, in het laboratorium behandelen en leren hoe ze huidkankercellen moeten herkennen en deze cellen dan terug stoppen in het lichaam van de patiënt. De dendritische cellen zouden dan het immuun systeem van de patiënt moeten stimuleren om de kanker cellen aan te vallen. Het laboratorium is al 15 jaar bezig met het ontwikkelen van dit vaccin met erg veelbelovende resultaten! Omdat dit een geneesmiddel betreft doen we dit uiteraard in nauwe samenwerking met de ziekenhuisapotheek. Zij zorgen voor de kwaliteitsbewaking en controleren of de vaccines aan de hoogste normen voldoen qua zuiverheid en veiligheid.

Onlangs heeft Brussel aangekondigd dat er nieuwe richtlijnen komen voor dit soort cellulaire therapieën. De regels worden aangescherpt, de productiefaciliteiten moeten aan hogere eisen voldoen, documentatie moet uitgebreider, etc, etc. Dit betekent dus een flinke investering, zo groot zelfs dat een aantal academische centra hebben aangekondigd de ontwikkeling van dit soort therapieën te staken, de kosten zijn gewoonweg te hoog. Wij gaan, gelukkig, door. Laatst hebben we een kleine borrel gehouden omdat we op schema zitten qua aanpassingen, als het goed is gaan we de deadline halen. Tijdens deze borrel werd nogmaals gepresenteerd wat de nieuwe richtlijnen waren en wat dat voor ons allemaal inhield. Ook een aantal praktische problemen werden besproken zoals de nieuwe manier van etiketteren: hoe krijg je een sticker met bijsluiter van zo’n 7 centimeter op een spuitje van 3 cm?
Tja, volgens de richtlijnen moet de volledige bijsluiter op elk ampulletje…

Na de hele presentatie had ik eigenlijk maar één vraag, zal dit allemaal leiden tot een beter en veiliger vaccin? Het korte antwoord: ‘nee’. De nieuwe richtlijnen hebben geen invloed op de effectiviteit van het vaccin. Verder hebben we, in de 15 jaar dat we al klinische trials uitvoeren en ongeveer 200 patiënten hebben behandeld, nooit een probleem gehad met de veiligheid of kwaliteit van het vaccin. We zijn dus bezig met een grote investering wetende dat dit niet zal leiden tot een beter medicijn, puur om aan nieuwe Europese regels te voldoen. En men vraagt zich af waarom de gezondheidszorg duurder, maar niet beter wordt…

Wat zou het toch een fijne wereld zijn wanneer we dat geld zouden kunnen gebruiken voor het daadwerkelijk ontwikkelen en produceren van een beter medicijn…

Dit is een column uit FarmaMagazine nr. 4 2012
teskt: Stanleyson Hato
Stanleyson Hato, PhD is wetenschappelijk onderzoeker bij de afdeling Tumor Immunologie aan het UMC St Radboud. Hij onderzoekt nieuwe chemo- en immunotherapie combinaties en interesseert zich in innovaties in de zorgsector.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Column Maayke Fluitman: Denkend aan Holland

We willen reizen, maar vliegtuigen blijven aan de grond, we willen uit eten, maar er is geen bedienend personeel. We willen gezond zijn, maar ook de zorg, die zonder adempauze, stug door boemelt, kraakt en piept bij iedere hobbel die in de weg zit. >>>

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens