Campagne Samen sterk tegen antibioticaresistentie

Tijdens het symposium  Antibioticaresistentie en ouderenzorg  is de campagne “Samen sterk tegen antibioticaresistentie” van start gegaan. Deze campagne is gericht op het voorkomen van antibioticaresistentie in de ouderenzorg.

Onderdeel daarvan is de website resistentiepreventie.nl. De site is gericht op bestrijding van antibioticaresistentie in verpleeghuizen. Verzorgenden, verpleegkundigen, zorgbestuurders en specialisten ouderengeneeskunde kunnen er terecht voor informatie en tools.

Meer risico in verpleeghuizen
Antibioticaresistentie is een groeiend probleem waar iedereen in de verpleeghuissector mee te maken krijgt. Professionals en bewoners van verpleeghuizen lopen nou eenmaal meer risico op besmetting. De campagne is bedoeld om werkers in verpleeghuizen te ondersteunen bij het verlagen van de kans op besmetting. Dit door te wijzen op het belang van hygiënischer werken en tegelijk de kennis over infecties te vergroten.

Kennis is de basis 

In de strijd tegen antibioticaresistentie draait het om de inzet van de sector zelf. Daarom is er een petitie onder de titel “ik ben tegen ABR” opgesteld die zorgverleners kunnen ondertekenen. Op deze manier voelen ze zich waarschijnlijk persoonlijk betrokken bij de problematiek. Tevens zijn er een aantal filmpjes ontwikkeld over aanpak antibioticaresistentie. Daarnaast is er nog een Zelftest Antibioticaresistentie, bestaande uit 9 vragen. Op deze wijze kunnen verzorgenden en verplegenden zelf hun kennis over dit thema testen en waar nodig verbeteren.

Die kennis is van groot belang, want steeds vaker worden zorginstellingen geconfronteerd met cliënten die infecties hebben of drager zijn geworden van BRMO, Bijzonder Resistente Micro-Organismen. Deze micro-organismen zijn resistent geworden voor antibiotica die vaak gebruikt worden. Verpleeghuizen zijn, net als ziekenhuizen, risicovolle plaatsen voor het ontstaan en verspreiden van BRMO. Mensen kunnen deze bacteriën ook meenemen van de ene naar de andere zorginstelling.

Gezamenlijk project

Het programma “Aanpak antibioticaresistentie” verpleeghuizen is een gezamenlijk project van ActiZ, het RIVM, V&VN, Verenso en Vilans.

Bron: ZorgvoorBeter
Onder redactie van: Gerda van Beek

 

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Persoonlijk contact is een uniek medicijn

Apotheker Joeri Beek werd met zijn apotheek in Nistelrode in het verleden twee keer uitgeroepen tot ‘Beste apotheek van Nederland’ en stond jaren in de top 10. Inmiddels staat hij aan het roer van een tweede apotheek in Heesch.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.