Column: Dreamteam…

Henk Pastoors DAIk wil niemand te kort doen, maar je zal ze maar samen onder één dak hebben. Eduard Lip en Peter de Braal. Voeg daar Adrienne van Strien aan toe en je hebt zo’n beetje de voerhoede van Barcelona van de openbare farmacie. Voor nu beperk ik me maar even tot de twee heren.

Waarom ik daar zo enthousiast over ben, wil ik wel met u delen. De belangrijkste redenen zijn de persoonlijke kenmerken van dit koningskoppel. Een combinatie van sterke leiderschapsstijlen die getuigen van moed en openheid. Beide heren hebben de opvatting dat de primaire legitimiteit van openbare farmacie zit in het creëren van gezondheidswinst van de mensen aan de balie. Waardecreatie! Het is wellicht niet voor niets dat beide heren in hun ‘vorige huwelijk’ met het GFZ-programma (Geïntegreerde Farmaceutische Zorg) hebben aangetoond dat shared saving een uitstekende strategie is. De financiële cijfers van het GFZ-programma, ken ik niet. Wel de claim dat bij meer dan 150.000 mensen de kans op een ziekenhuisopname is verkleind. Opbrengsten in de farmacie laten zich niet alleen uitdrukken in termen van Excel-slides en euro’s. Daarin kunnen omdenken en sturen op waardecreatie vind ik moedig. Nu is de openbare farmacie weerbarstig en dat zal voor de instituties als Achmea en Mediq niet anders zijn geweest. Het kan niet anders dan dat beide heren meer dan eens hun overtuigingskracht hebben moeten aanwenden om de eigen board van hun organisaties te overtuigen dat visie, initiatief, innovatie en doorzettingsmacht op het farmaciedossier geen ‘spielerei’ maar pure noodzaak is.

Ik huil niet mee met de jakhalzen, hun geklaag over het kommer en kwijl over de openbare farmacie. Ben je belazerd, er is nog zoveel te doen. Juist daarom kunnen beide heren zich volop uitleven daar aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Het is voor niemand een geheim dat daar genoeg te doen is. Het beproefde model van vertrouwen geven en vragen, ruimte bieden aan professionals en vooral intern positief leiderschap tonen, is een aanwijzing voor de hele kolom. En ach, na 15 maanden ACM-gedoe, waar de goedkeuring van de overname van DA in een paar werkdagen was geregeld, mogen de heren bij BENU aan de bak.

Als ik daarbij nog refereer aan de voorhoede van Barcelona, weet ik dat je met alleen een paar goeie spitsen nog geen winning-team hebt. Het vereist een geheel fitte en professionele organisatie. Los van de ACM-overweging met betrekking tot een aanmerkelijke marktmacht wens ik het farmaciedossier van harte deze impuls toe. Als De Braal en Lip daar het verschil gaan maken, is dat de beste manier om de vele bezwaren rondom de overname van een adequaat antwoord te voorzien.

We gaan zien wat er van komt… het dreamteam.

Henk Pastoors is directeur van TopSupport Strategie en Informatie. Hij levert als adviseur maatwerk in analyse en strategie in de farmacie en zorg.

 

 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Your wish is my…

Innovatie kent meerdere definities en roept verschillende associaties op. Maar altijd is de mens de drijvende kracht erachter. Met onze opponerende duimen slagen we erin voor iedere vraag een oplossing te creëren.

Tissues

Zowel thuis als in de praktijk kan ik niet zonder tissues. Thuis is het ideaal voor de snottebellen van de kleintjes en het morsen aan tafel.

Mag het een onsje minder?

De eerstelijns zorgverleners volgen braaf de richtlijn cardiovasculair risicomanagement en geven standaard 40 mg simvastatine, aldus Wittekoek.