Column Henk Pastoors: Henk Eleveld

Henk pastoorsNatuurlijk ben ik niet uniek, ook ik kijk op zondagavond samen met mijn geliefde op de bank naar Boer Zoekt Vrouw. Natuurlijk weet ik niet of u zich ook overgeeft aan deze ‘zonde’, maar als ik boer Theo zie, moet ik denken aan Henk Eleveld. Theo is misschien iets meer een lieve verlegen schat en goedlachs, maar hij heeft dan ook drie vrouwen. Henk is voor zover ik weet al jaren gelukkig getrouwd en is vast voornemens dat zo te houden. Theo heeft vier miljoen kijkers. Het bereik van Henk is echter vele malen groter en betreft achttien miljoen Nederlanders. Het ‘klappen’ van de zogenaamde heisessie te Heelsum was in 2008 aanleiding tot de stroomversnelling van het preferentiebeleid en heeft de KNMP abrupt uit haar ontkenningsfase gehaald. Nou dat hebben de apothekers geweten. Anno 2015 heeft dat maatschappelijk al een slordige vier miljard euro bespaard en apothekers de toegang belet tot de Miljonair Fair. Nu zie ik zelf het preferentiebeleid als laaghangend fruit boven een sloot met stilstaand water. Immers we moeten natuurlijk wel verder. Verder naar een toekomstbestendige farmacie, het water moet stromen en als het even kan de goede kant op. Met Gerben Klein Nulent heeft de KNMP de broer van Bill Gates in huis gehaald. ‘Bill Gates als vernieuwer’ dat is wat ik de openbare farmacie van harte toewens. De farmacie is traditioneel georganiseerd met relatief dure afleverpunten. Volgens de NZa heeft een gemiddelde apotheek een omzet van 2,1 miljoen euro. In de grote steden haalt zeker de helft dat niet. 50% van de apotheken kan daar – zonder dat er een patiënt omvalt –  dicht. Voor mij is dat geen doel maar een gevolg van veranderde economische verdienmodellen, maatschappelijke verwachtingen en gedrag. De mogelijkheden omtrent  ICT zullen de klassieke openbare farmacie nog op haar grondvesten doen schudden. Wat is er over van de PTT, notariaat, makelaardij: hoeveel voorbeelden wil je hebben? Kom van de apenrots. Maayke Fluitman kan in haar column in dit blad over ‘Maak dat mijn oma wijs’ claimen wat ze wil, maar haar betoog is een achterhoedegevecht. De mogelijkheden van ICT, eigentijdse ideeën over logistiek en maatschappelijke verwachtingen over de openbare farmacie zijn een grote uitnodiging om deelgenoot te worden van deze ontwikkeling. Weerstand helpt niet erg, want voordat je het weet ben je een boer zonder erf, piekerend over je jaarrekening, starend naar je lege stal. Natuurlijk weet ik dat bomen die vallen meer lawaai maken dan bomen die groeien. Van harte doe ik een beroep op apothekers die zich bewust zijn van deze nieuwe realiteit, die innoveren en een prominente rol willen spelen in de sterk veranderende maatschappelijke verwachtingen. Aanstaande zondag verkneuter ik me weer over hoe boer Theo zijn keuze gaat maken. Wegzappen heeft geen zin omdat net als in de  openbare farmacie het reality is en om outcome gaat. Daar moet ik vast aan denken als ik zondag weer met mijn geliefde, als een van de vier miljoen, vol verwachting voor de TV zit. De openbare farmacie heeft haar eigen kijkcijferkanon, 18 miljoen Nederlanders. De zorgverzekeraars hebben de regie en dat geeft een grote verantwoordelijkheid richting medicatieveiligheid, therapietrouw, doelmatigheid, samenwerking en eigentijdse beschikbaarheid van de openbare farmacie. Ik reken erop, ik kijk ernaar uit en niet alleen naar aanstaande zondag, maar vooral… naar Henk Eleveld.

Henk Pastoors is directeur van TopSupport Strategie en Informatie. Hij levert als adviseur maatwerk in analyse en strategie in de farmacie en zorg.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Kanskaart

Nog net voor de deadline is het dan zover, mijn eerste artikel is ingediend. Ruim een maand later ontvang ik, uiteraard via de mail, bericht: major revisions. Ik zie het somber in, maar leer al snel dat dit heel goed is: het is niet afgewezen!

Trots op apotheker en huisarts

Daar ligt ie dan, Kiezen voor Houdbare Zorg. Mensen, middelen en maatschappelijk draagvlak, de blauwdruk voor de herinrichting van het zorglandschap.

Your wish is my…

Innovatie kent meerdere definities en roept verschillende associaties op. Maar altijd is de mens de drijvende kracht erachter. Met onze opponerende duimen slagen we erin voor iedere vraag een oplossing te creëren.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.