Meteen naar de inhoud

Column Henk Pastoors: Meer of minder… apothekers

Henk_pastoorsIk val maar meteen met de deur in huis: Ik hou van mensen, ook van die PVV-stemmers hier in Amsterdam Oud-Zuid (die daarbuiten trouwens ook). Het zijn eigenlijk best ‘toffe peren’. Je kunt er mee lachen en ze zijn best sociaal en authentiek. Die rode broek op zaterdag is natuurlijk wel een beetje gek. Beetje Pechtolt stemmen, vooral PVV doen. Die Geert van de PVV is niet gek. Was het maar waar, want daar hebben ze in de GGZ een opsluittitel voor. Maar ja, daar komen steeds minder bedden beschikbaar. Geert opsluiten hoeft van mij trouwens ook helemaal niet. ‘Ik ben o.k., jij bent o.k.’ …een boek van Thomas Harris uit de jaren zestig en met Gods hulp werkt deze placebo nog altijd.

Ik kom vanwege mijn werkzaamheden nogal eens in de Tweede Kamer. Nu kun je van Kamerleden denken wat je wilt, maar gemiddeld heb ik ze hoog zitten. Maar die Fleur Agema, die heeft natuurlijk niet alleen MS. Nooit antwoord op een mail of voicemail en nergens op aanspreekbaar. Maar opmerkelijk vleiend wanneer je toch opeens persoonlijk contact hebt en voorts een vergaande vorm van retrograde anamnese. Zielig! Om het te begrijpen moeten we vast gaan wroeten in een affectief verwaarloosde jeugd. Als je interesse hebt, ga je gang, ik heb er geen zin. Rotwijf! Zo, dat is er uit. Ik mag nog 300 woorden besteden aan deze column en die besteed ik graag aan apothekers.

Meer of minder…? Apothekers gaan vol voor de zorg. In een recente presentatie van de KNMP bij één van de VWS-tafels, kwam het woord geneesmiddelen niet eens meer voor. Zorg, zorg, zorg… Worden apothekers een soort duurbetaalde VVV-zorgvoorziening? Op het gevaar af dat ik voor ouderwets wordt versleten, is de kernwaarde van de apotheek toch medicatieveiligheid, doelmatigheid, beschikbaarheid van geneesmiddelen, omgaan met al die uitzonderingen en een soort normbesef c.q. opvatting over eigentijdse ontwikkelingen als MyTomorrows, dure geneesmiddelen, toegankelijkheid en natuurlijk de farmacie voor asielzoekers. Fuck off met die zorg en de daarmee beoogde tarieven. Het is een ritueel om te verhullen dat we op een hellend vlak zijn gekomen. We trekken zeker geen pistolen, maar de boksring moeten we zeker in. De vraag daarbij is of deze, door mij zo omarmde doelgroep van apothekers, niet haar eigen tegenstander is geworden. Eenmaal in de ring zijn er wel een paar linkse directe uit te delen aan door u zelf in te vullen tegenstanders over de overheveling, oneigenlijke substitutie, niet geoormerkt farmacie-budgetten in ziekenhuizen en het huidige halsstarrige preferentiebeleid. Farmacie is, volgens het overdrachtsdossier van Ab Klink aan Edith Schippers ‘het voorbeeld’ van een effectieve technologie. Anno 2014 is het farmaciedossier aan de casinotafels van VWS en NZa volledig uit elkaar gespeeld. Kijk, apotheken zullen er zeker teveel zijn, maar van apothekers die hun verdienmodel hebben in de kernwaarden van de openbare farmacie… meer, meer, meer (applaus, applaus, applaus)!

Henk Pastoors

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Column Maayke Fluitman: Wanneer is het morgen?

Als kind leek een week een eeuwigheid te duren, wachtend op je verjaardag kropen de dagen voorbij. Het was vol spanning aftellen naar de cadeautjes en het feestje. Bij kinderen is het tijdsbesef geheel anders dan bij volwassen

Column Niels van Haarlem: Zeg eens nee

Ik ben de zoon van een apotheker en heb een huisarts als oom. De twee broers groeiden op in hetzelfde gezin, beiden werkzaam in de zorg en hielden ook nog eens praktijk in hetzelfde dorp. Een goed stel die twee.

Column Valérie Meijvis: Een goed gesprek

Wat doen ze daar toch de hele dag? Het beeld als je de apotheek binnenkomt: iedereen loopt druk op en neer, lades worden opengetrokken en er wordt intensief naar beeldschermen gekeken. Ik krijg de vraag geregeld.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens