Column Henk Pastoors: Zwarte Pieten

Henk-pastoors_kleinVan mij mogen ze. De Zwart Pieten, lippen zo rood als Hollandse tomaten en met oorringen waar ‘ons’ Friese Epke graag in zou hangen. De reuring die hierover is ontstaan, vind ik net zo opzienbarend als mooi. Stierengevechten mag van ons niet en zeehondjes doodknuppelen, naar goed lokaal gebruik, is ook al heel fout. Wij Nederlanders oordelen graag. Maar laat anderen niet aan onze Zwarte Piet komen. Dat is een volksfeest, en ik ben de laatste die dat wil bederven. Ook als het over private equity in de zorg gaat, hoeven van mij de slingers niet weg. De wiskundemeisjes kunnen het u ongetwijfeld beter uitleggen dan ondergetekende, maar ik zal mijn best voor u doen.

In de zorg en zeker in de farmacie, biotech en ICT zijn private equity of beursnoteringen helemaal geen zeldzaamheid. Met allerlei romantische statements op de websites als ‘Wij maken mensen beter’ en ‘We gaan voor uw zorg’ gaat het bij deze bedrijven net als in het echt om winstmaximalisatie. Eruit persen wat erin zit, leidt tot aandeelhouderstevredenheid en een gelukzalige stemming in de directiekamers. Handel met zorg bedrijven. Is daar eigenlijk wat mis mee? Of ligt in de basis misschien ook de parel die ons tot innovaties heeft geleid? Maar wat doen we dan met die onderzoeksterreinen waar aan de vraagkant behoefte is, maar waar nooit iemand miljonair van zal worden? Malaria is misschien wel het meest beschamende voorbeeld waar niemand wakker van ligt.

Private equity, winstmaximalisatie en zorg. Het is een ingewikkeld huwelijk met evidente kenmerken van trouw beloven en opzij kijken of er ogenschijnlijk nog iets aantrekkelijkers voorbij komt. Dat de spagaat tussen zorg en een verdienmodel veel apothekers tot diep in het kruis pijn doet, hoef ik niemand uit te leggen. VWS heeft de NZa met haar beleidsregels als relatiebemiddelaar ingevoegd. Toch zullen de nieuwe eigenaren van Mediq onderdeel zijn van een hokus-pokus waarmee over ongeveer vijf jaar zo’n 800 miljoen euro aan de zorg is onttrokken.

Kort door de bocht? Zou kunnen… Het is paradoxaal omdat juist deze keten op heel veel fronten het meeste initiatief heeft genomen. Is dat te danken aan bestuurlijke moed, leiderschap of een positieve bijwerking van een pervers model van private equity en winstmaximalisatie? Het is herfst, ook deze column zal wel overwaaien. Maar ik nodig u van harte uit tot een fundamenteel gesprek over private equity in de zorg. U moet maar voor uzelf uitmaken of u hierover wilt Zwarte Pieten.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Kanskaart

Nog net voor de deadline is het dan zover, mijn eerste artikel is ingediend. Ruim een maand later ontvang ik, uiteraard via de mail, bericht: major revisions. Ik zie het somber in, maar leer al snel dat dit heel goed is: het is niet afgewezen!

Trots op apotheker en huisarts

Daar ligt ie dan, Kiezen voor Houdbare Zorg. Mensen, middelen en maatschappelijk draagvlak, de blauwdruk voor de herinrichting van het zorglandschap.

Your wish is my…

Innovatie kent meerdere definities en roept verschillende associaties op. Maar altijd is de mens de drijvende kracht erachter. Met onze opponerende duimen slagen we erin voor iedere vraag een oplossing te creëren.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.