Meteen naar de inhoud

Column Maayke Fluitman: Wanneer is het morgen?

Als kind leek een week een eeuwigheid te duren, wachtend op je verjaardag kropen de dagen voorbij. Het was vol spanning aftellen naar de cadeautjes en het feestje. Bij kinderen is het tijdsbesef geheel anders dan bij volwassen. Naarmate we ouder worden versnelt de tijd en wordt het aftellen van dagen het wegstrepen van maanden en voor je het weet ben je ineens twee jaar verder.

Twee jaren waarin we op vele manieren probeerden de nabije toekomst te voorspellen. Wat zal het virus gaan doen? Gaat de zorg de druk aankunnen? Met data en algoritmen modelleerden we steeds opnieuw toekomsten. Maar ondanks al onze kennis bleek al te vaak dat, als de toekomst het heden werd, de werkelijkheid toch net ietsje anders was.
Niet alleen het virus hield zich niet aan de gemodelleerde grafieken maar ook ons eigen gedrag bleek minder voorspelbaar dan de algoritmen hadden berekend.

Twee jaar verder begint het terugkijken. Heeft het RIVM de juiste modellen gebruikt? Heeft het OMT de juiste adviezen gegeven? We hebben data, modellen en algoritmen en kunnen dus starten met analyseren van het verleden.

Maar is het verleden niet net zo on(be)grijpbaar als de toekomst? In het verleden genomen beslissingen kunnen bijna onmogelijk, met de bias van de kennis van nu, opnieuw gewogen worden. En toch storten we ons met dezelfde overtuiging en enthousiasme in die valkuil als waarmee we de afgelopen periode de toekomst probeerden te voorspellen. Kunnen we retrospectief nog wel begrijpen waarom we deden wat we deden? Wat we zeker weten van tijd is dat ze constant vooruit gaat.

Als corona ons iets heeft geleerd dan is het wel dat gezondheid en preventie bovenaan onze prioriteitenlijst dienen te staan. Maar ons gezondheidsstelsel is nog altijd gericht op het acteren op een bestaande crisis (een aandoening, een ziekte) en niet op het voorkomen ervan. Dit stelsel ombuigen vraagt een andere blik op de toekomst. Maar vooral een blik op de toekomst!

Corona heeft ons ook geleerd dat de toekomst zich niet laat modelleren aan de hand van vooraf opgestelde formats. Gedrag en externe factoren, zoals twee jaar geleden een onverwacht virus, vragen om een grote flexibiliteit in ons zorgaanbod.

Als gezondheid is wat we in de toekomst willen dan zullen we vandaag moeten beginnen met invulling te geven aan die gezondheid. En laat het nou net vandaag vandaag zijn. Morgen zal altijd morgen zijn en gisteren is ook niet de kant die we opgaan.

Vandaag kunnen we weer een stap dichterbij een gezond morgen zijn!

“What day is it?” asked Pooh . “It’s today” squeaked Piglet. “My favorite day” said Pooh

Maayke Fluitman is apotheker en eigenaar van care2create en de SelfCareFactorY.com. Haar focus ligt op het adviseren en ontwikkelen van diensten en producten op het gebied van self care, wellness en healthcare.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Web van wantrouwen

Ergens in december zetten huisartsen een handtekening onder het Integraal Zorgakkoord, beter bekend als het IZA. Of niet natuurlijk, want vooralsnog is onbekend wat de pootwachters tot de zorg gaan doen.

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Vergroen nu eens de praktijk

De crisissen in ons land stapelen zich op. Gas, elektra, inflatie, oorlog, brandstof, Groningen, toeslag, asiel en klimaat… Ben ik er nog eentje vergeten? Oh natuurlijk: corona staat weer voor deur!

Column Maayke Fluitman: Tasmaanse tijger

Afgelopen augustus berichtte De Morgen dat Australische wetenschappers al jaren bezig zijn om de Tasmaanse tijger weer tot leven te wekken. De laatste Tasmaanse tijger, Benjamin, stierf in 1936.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens