Meteen naar de inhoud

Column Niels van Haarlem: Techno

Technologie en de zorg. Er zijn succesvollere combinaties voor te stellen. Zo’n negen jaar terug verscheen de eerste e-health monitor. Deze barometer geeft aan hoe digitale zorg zich ontwikkelt.

De eerste editie van de monitoring mat vooral weerstand, niet in ohm, maar bij zorgverleners. Kunnen we asjeblieft stoppen met die nieuwerwetse onzin en gewoon de patiënt beter maken zoals we altijd al hebben gedaan, zo was de teneur.
In dat jaar werd de relatie Nederland-Rusland gevierd met een bezoek van ons koningspaar aan de heer Poetin te Moskou. In dat jaar werd ook de IPhone 5s geïntroduceerd.
Daarna steeg gebruik en acceptatie van technologie jaarlijks met 0,16 procent meen ik. Echte stappen vooruit werden niet gezet. Het bleef bij een projectje hier en een proefje daar.

Zelf geloof ik in de kracht van technologie. Aan mijn pols bungelt een smartwatch, ik ben 24/7 connected met dank aan nummer 13. Zal wel in mijn genen zitten. Mijn vader van 94, voormalig apotheker is onbezoldigd hoofd e-health in het verzorgingshuis. Zorgverleners komen naar hem met vragen over updates, streamen met de iPad en de werking van het medicatiedossier.

Joris Arts is apotheker, een bewust keus hoewel hij liever arts wilde worden met zo een achternaam. Hij gelooft in technologie om problemen in de zorg te lijf te gaan. Hij laat zich inspireren door bedrijven als PostNL, Ikea en Ahold en vertelt zijn bevindingen in blogs. Dat levert interessante inkijkjes op in keukens die veelal gesloten blijven zo lees je in het interview met hem in deze editie.

Het wilde dus lang niet echt vlotten, met dat e-health. En toen kwam corona en omarmde de zorg massaal de digitalisering. Iedereen blij!

Dat enthousiasme kan ook wel eens doorslaan. Als het aan minister Kuipers ligt mogen straks bouwmarkten, benzinestations en bioscopen geneesmiddelen zonder recept verkopen die nu alleen verkrijgbaar zijn bij apotheek en drogist. Heeft de koper – en dat kan een chronische patiënt of een labiele tiener zijn – advies nodig dan is er niemand met verstand van zaken om die aan te stellen, maar wordt verwezen naar tablet achter in de zaak. Om vervolgens met 12 doosjes paracetamol, 9 verpakkingen maagtabletten en 16 pakjes laxeertabletten én een volle tank te vertrekken.

Dit voorstel moet nog door de Tweede Kamer. Komt de wet er door dan weet je wat de gevolgen zullen zijn voor de volksgezondheid en ook wat de volgende stap is in deze digitalisering van de zorg.

Deze column verscheen in de mei-editie 2022 van FarmaMagazine

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Column Maayke Fluitman: Denkend aan Holland

We willen reizen, maar vliegtuigen blijven aan de grond, we willen uit eten, maar er is geen bedienend personeel. We willen gezond zijn, maar ook de zorg, die zonder adempauze, stug door boemelt, kraakt en piept bij iedere hobbel die in de weg zit. >>>

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens