Column: Verandering als constante

FarmaMagazine-Bastiaan Witvliet 578x420Ik was van de week op bezoek bij mijn vader. Apotheker en inmiddels 87 jaar. Een apotheker oude stijl, in het dorp in een adem genoemd met de huisarts en de notaris. Iemand die wist wat het beste was. Voor zijn assistentes, zijn patiënten, zijn familie. En voor hemzelf, getuige de wijnkelder die hij kon vullen dankzij de jaarlijkse levering van het toenmalige OPG. In zijn loopbaan als zelfstandig apotheker weigerde hij dan ook om mee te bewegen met maatschappelijke veranderingen. Ik ben toch de apotheker? Laat mij dan mijn gang gaan. Zo ging dat in die tijd, Bas.

Ze zijn er gelukkig nog steeds, Niels. Zorgprofessionals die met het DNA van een zorgverlener worden geboren om mensen te helpen. We mogen er blij mee zijn! Maar een ding is wel veranderd: de samenleving, de maatschappij, de klant en de patiënt verwachten steeds meer en andere competenties van de zorgverlener: focus je op de zorgconsument, wees klantgericht, luister naar behoeftes, vraag door, neem de tijd, geef aandacht, lever maatwerk en ga zo maar door. Terwijl de apotheker gewoon zijn ding wil doen. Dat schuurt.

Ik begrijp wat je bedoelt, Bas. Apothekers maken weken van 80 uur, zitten in het weekend achter de computer bijscholingspunten bij elkaar te sprokkelen en gaan na zes uur ook nog op huisbezoek. En wat krijgen ze ervoor terug: hoon van achter de balie, de toorn van de zorgverzekeraar en stress omdat het vak niet meer leuk is. ‘Wat ik ook doe – en ik doe al zoveel – ik doe het ook nooit goed’, zo staat de miskende apotheker tegenwoordig in het leven. Er dreigt een groot gat te ontstaan tussen wat de maatschappij verlangt van de apotheker en wat de apotheker traditioneel levert.

Precies, Niels. De goede intentie van de apotheker komt in conflict met de maatschappelijke moraal. En het is aan de apotheker om daar iets aan te doen! De apotheker kan nu eenmaal maatschappelijke en politieke ontwikkelingen – lees marktwerking – niet veranderen. Dan moet je maar de politiek in. Veranderen is nu eenmaal de nieuwe constante en het is aan jou om daarin een weg te vinden.

Er is hoop, Bas. Mijn vader beweegt inmiddels mee met de veranderingen in de wereld: Skypen met zijn kinderen, berichten sturen op FaceBook. En hij is als apotheker nu wel in staat om echt te luisteren naar zijn gesprekspartners!

Bastiaan Witvliet, hoofdredacteur
Niels van Haarlem, redacteur

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Kanskaart

Nog net voor de deadline is het dan zover, mijn eerste artikel is ingediend. Ruim een maand later ontvang ik, uiteraard via de mail, bericht: major revisions. Ik zie het somber in, maar leer al snel dat dit heel goed is: het is niet afgewezen!

Trots op apotheker en huisarts

Daar ligt ie dan, Kiezen voor Houdbare Zorg. Mensen, middelen en maatschappelijk draagvlak, de blauwdruk voor de herinrichting van het zorglandschap.

Your wish is my…

Innovatie kent meerdere definities en roept verschillende associaties op. Maar altijd is de mens de drijvende kracht erachter. Met onze opponerende duimen slagen we erin voor iedere vraag een oplossing te creëren.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.